Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Цемах подав позов до ЄСПЛ проти України і Нідерландів

Володимир Цемах, фігурант справи про збиття малайзійського ʺБоїнгаʺ на Донбасі у 2014 році, подав скаргу до Європейського суду з прав людини проти України і Нідерландів, повідомив російському державному агентству новин ТАСС адвокат Цемаха Анатолій Кучерена.

Цемах звинувачує співробітників правоохоронних органів цих країн у незаконному викраденні й утриманні в СІЗО в Києві, а також в застосуванні до нього в камері психотропних препаратів, сказав адвокат, - передає Радіо Свобода.

ʺВсе це кричущі порушення прав людиниʺ, – сказав російський юрист.

Раніше сам Цемах заявляв в ефірі телеканалу ʺРосія-24ʺ, що ʺрозглядаєʺ можливість звернення до міжнародних судів у зв’язку з порушенням його прав.

2 грудня прокуратура Нідерландів заявила, що 19 листопада від російської влади надійшло повідомлення, що запит на арешт Володимира Цемаха не може бути виконаний через відсутність даних про його місце перебування на території Росії. На думку нідерландських правоохоронців, Росія свідомо дозволила Цемаху залишити російську територію.

7 вересня Україна передала Росії Володимира Цемаха в межах обміну утримуваними особами. Цемах – колишній ʺкомандир протиповітряної оборониʺ угруповання ʺДНРʺ у місті Сніжне, поблизу якого в липні 2014 року був збитий малайзійський ʺБоїнгʺ рейсу MH17.

У Нідерландах повідомили, що Україна затримала обмін утримуваними особами, щоб дати можливість прокуратурі Нідерландів допитати Цемаха, затриманого українськими розвідниками наприкінці червня під час спецоперації на окупованих територіях.

11 вересня стало відомо, що Нідерланди перекваліфікували Цемаха зі свідків у справі про збиття літака рейсу MH17 у небі над Донбасом у підозрювані.

Раніше дочка Володимира Цемаха Марія Левченко-Цемах заявила у коментарі телеканалу ʺНастоящее времяʺ повідомила, що вони з батьком повернулися з Росії на територію Донбасу, підконтрольну російським гібридним силам і бойовикам угруповання ʺДНРʺ.

Рейс МН17 ʺМалайзійських авіалінійʺ прямував з Амстердама в Куала-Лумпур. Лайнер був збитий 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей на борту, переважно громадяни Нідерландів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ