У жовтні вартість овочів борщового набору, як і прогнозувалось, продовжувала знижуватись. Так, середній рівень закупівельних цін на картоплю знизився на 7% порівняно з вереснем, капусти – на 16%, моркви – на 12%, цибулі – на 15%. Вартість буряку не змінилась. Про це повідомив Український клуб аграрного бізнесу.
Зниження закупівельних цін на свинину та зниження попиту на курятину призвели до незначного зменшення ціни в розмірі 1,9% та 0,5% відповідно. В той же час, ціни на яловичину показали незначний ріст. Вартість бакалійних продуктів переважно знижувалась, однак девальвація гривні спричинила підвищення цін на олію. Вартість молока у жовтні зросла на 2,3%.
У листопаді варто очікувати стабілізації цін на овочі та фрукти. Оскільки пік виробництва вже пройшов, коливання цін можливе в межах 10%. На ринку м’яса спостерігається сезонне збільшення виробництва, оскільки домогосподарства починають вирізати худобу, через збільшення витрат на утримання. У той же час, попит з боку м’ясопереробних підприємств росте перед початком заготовки продукції на новорічні та різдвяні свята. Тому на ринку м’яса варто очікувати коливання цін в межах 3-5%. Вартість молока продовжуватиме демонструвати незначний ріст під впливом фактору сезонності. Бакалійні продукти показуватимуть переважно низхідний ціновий тренд в межах 2-4% під впливом збільшення виробництва.
«Для більшості продуктів споживчого кошика стимулюючим фактором росту цін виступав курс гривні, який демонстрував незначне послаблення», - коментує Євгеній Дворнік, експерт аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».