Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Цьогоріч на Волині виявлено 7 підпільних АЗС

З початку цього року на Волині виявлено 7 підпільних АЗС та вилучено з незаконного обігу 2,5 тонни паливно-мастильних матеріалів сумнівної якості, які реалізовувалися без дозвільних документів, вартістю 60 тисяч гривень, а також обладнання для його розливу та зберігання на суму понад 50 тисяч гривень. Про це повідомили Гал-інфо у пресслужбі Волинської ОДА.

Про це стало відомо під час чергового засідання міжвідомчої робочої групи з ліквідації нелегального обігу та нелегальної торгівлі нафтопродуктами на території області сьогодні, 16 березня 2021 року.

Засідання відбулося під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Мовенка та заступників голови ОДА Ігоря Чуліпи, Олександра Троханенка. Участь у засідання також взяв голова Волинської обласної ради Григорій Недопад.

Питання детінізації паливного бізнесу на території області знаходиться на особистому контролі голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка, який і очолює міжвідомчу робочу групу.

Голова ОДА Юрій Погуляйко переконаний, що нелегальні АЗС не потрібно закривати. Їхню роботу необхідно перевести у відповідність із законодавством України.

Слід наголосити, що за даними Нафтогазової Асоціації України, у 2020 році в Україні понад 2 мільйони тонн нафтопродуктів реалізовано без відображення у звітності та без сплати податків.

Через таку ситуацію на ринку нафтопродуктів, усі нафтокомпанії, які працюють у правовому полі та дотримуються вимог українського законодавства не в змозі знизити ціни на пальне для споживачів. Окрім цього, АЗС які нехтують дотриманням законодавства, створюють потенційні ризики для життя та здоров’я людей з оточуючої інфраструктури тощо.

Заступник голови облдержадміністрації Ігоря Чуліпи наголосив, що робота у напрямку виведення з тіні паливного бізнесу потребує об’єднання та консолідації зусиль усіх гілок влади.

«Ліквідація нелегального обігу пального дозволить забезпечити рівні умови ведення бізнесу, законні підприємства зможуть зменшити ціну для споживачів, – впевнений Ігор Чуліпа. – Окрім цього, це сприятиме наповненю місцевих бюджетів та розвитку територій».

Робота з виявлення та ліквідації незаконних АЗС на території області проводиться систематично усіма профільними службами та відомствами. У 2021 році обласна міжвідомча робоча група була перезавантажена, був оновлений склад та напрацьовані конкретні напрямки роботи.

Відтак, до перевірок залучені представники Нацполіції, ДСНС, ДФС, прокуратури, Держпродспоживслужби, Держпраці та інші.

Директорка Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Мар’яна Конончук запропонувала до цієї роботи долучити представників органів місцевого самоврядування, а саме очільників територіальних громад та старостинських округів.

Робота оновленої комісії уже має перші позитивні напрацювання та результати. Позаяк, виявленні незаконні АЗС, або припиняють свою діяльність, або переводять її відповідно до вимог чинного законодавства.

Зокрема, станом на 15 березня 2021 року видано 204 ліцензії на право роздрібної торгівлі паливно-мастильними матеріалами, 934 ліцензії на зберігання паливно-мастильних матеріалів та 50 ліцензій на здійснення оптової торгівлі. Зареєстровано 236 акцизних складів, з них – 6 нафтобаз.

Оновлена міжвідомча комісія і надалі в межах своїх повноважень здійснюватиме комплекс заходів, спрямованих на перекриття нелегальних каналів постачання, встановлення місць зберігання та шляхів реалізації паливно-мастильних матеріалів сумнівної якості.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ