Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Українців попередили про зростання цін на пальне

З 1 липня відновлення 20% ПДВ на пальне гарантовано призведе до зростання цін на бензин і дизпаливо та розквіту схем із податковими «скрутками».

Про це повідомляє Нафтогазова асоціація України. 

Щоб цього не сталося, Нафтогазова Асоціація України (НАУ) пропонує альтернативу: ПДВ лишити на рівні 7%, а замість цього вирівняти ставку акцизу на рівні 180 євро/1000 л для всіх нафтопродуктів.

"Ця альтернатива дозволить підвищити надходження до державного бюджету, уникнути значного здорожчання цін та не допустити зростання нелегальних схем на ринку пального", — переконані учасники НАУ.

Зниження ПДВ на пальне з 20% до 7% на початку 2022 року було потрібне для стабілізації ринку в умовах повномасштабної війни. Одночасно воно дозволило мінімізувати податкові махінації у вигляді «скруток».

"Із поверненням ПДВ до 20% з 1 липня очікується зростання фінансової привабливості „скруток“, їх загальний обсяг значно зросте. Акцизний податок на пальне, на відміну від ПДВ, держава адмініструє значно ефективніше", — ідеться у повідомленні.

За даними консалтингової групи “А-95” після повернення податків на пальне до рівня лютого 2022 року, бензин подорожчає на 11,2 грн/л (з 47,17 до 58,35 грн/л); ДП – на 7,7 грн/л (з 47,43 до 55,10 грн/л); LPG – на 2,6 грн/л (21,77 до 24,40 грн/л).

Нафтогазова Асоціація України пропонує вирівняти ставку акцизу на рівні 180 євро за 1000 літрів для бензинів, дизельного пального та скрапленого газу, а ПДВ лишити на рівні 7%. Таким чином ціни на бензин і ДП майже не зміняться, а скраплений газ трішки зросте в ціні, але все одно залишиться вдвічі дешевшим за бензин.

"Така модель дозволить державі одержати навіть вищий рівень надходжень у бюджет країни, аніж вона планує отримати після повернення до повних ставок акцизів та ПДВ", — вважають в асоціації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ