Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Британії відремонтують Стоунхендж уперше за понад 60 років

фото - ВВС
фото - ВВС
фото - ВВС
фото - ВВС
фото - ВВС
фото - ВВС
фото - ВВС
фото - ВВС
1/4
Доісторичну споруду Стоунхендж поблизу Солсбері у Британії відремонтують вперше більш ніж за 60 років. Планують полагодити тріщини та дірки у каменях.

Про це інформує "Суспільне" із посиланням на ВВС.

Повідомляється, що роботи розпочалися після того, як лазерне сканування показало, що камені перемичок, шви й бетонний розчин, що врівноважує вертикальні камені Стоунхенджу, зруйнувалися.

В ознаменування початку ремонту компанія English Heritage запросила чоловіка замінити півпенні, який він поклав під один з каменів в 1950-х роках, коли був хлопчиком. Очікується, що на виконання робіт у фахівців-реставраторів піде два тижні.

Риштування будуть встановлені так, щоб робітники могли дістатися до вершини каменів і замінити бетонний розчин, що руйнується, вапняним розчином. Фахівці з ремонту розповіли, що чотири з половиною тисячі років впливу вітру і дощу привели до утворення тріщин і отворів на поверхні каменя, тож ремонт захистить особливості, які роблять Стоунхендж таким унікальним.

Благодійна організація також домовилася з Королівським монетним двором про випуск спеціальної пам'ятної монети 2021 року, аби її можна було вставити в нову перемичку між каменями. Її встановить 71-річний Річард Вудман-Бейлі, який вмонтував оригінальну монету 1958 року, коли йому було вісім років.

"Ми були раді запросити Річарда на Королівський монетний двір, щоб викарбувати його власну монету, яка займе своє місце в історії", — сказала директорка служби колекціонування Королівського монетного двору Ребекка Морган.

Зазначається, що на честь стародавнього пам'ятника викарбують срібну монету номіналом 2 фунти стерлінгів 2021 року з зображенням Британії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ