Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Національний парк "Бойківщина" залишився без фінансування

Чи зможе національний парк виконувати свої функції? Без державного фінансування - ні! Досі в бюджеті не передбачено фінансування НПП “Бойківщина”.
Церква з села Кривка Турківського район. Фото Олена Ляхович

У Редакцію ГАЛ-ІНФО звернулась Ганна Кузьо, яка працює в природоохоронному проєкті "Збереження Карпатських пралісів". Екозахисниця б’є на сполох, адже національний природний парк «Бойківщина» залишився без грошей.

"Можемо спостерігати за тим, як через різні кліматичні зміни, люди звернули увагу на проблематику охорони природи і те, що ми насправді від неї залежні. Тут варто розуміти, що природу після негативних змін — після втручання важко повернути до первинного стану, а деколи ці зміни незворотні.

Де шукати порятунок? Важливими територіями для підтримки природного балансу в межах усієї країни є заповідники та національні парки як непорушені, незмінені ділянки зі своєю екосистемою.

Проєкт “Збереження Карпатських пралісів”, в якому я працюю, спрямований на охорону унікальних ділянок, куди не втручалась людина. Ліс — це ж не тільки дерево, це загальна територія з особливим повітрям, водою та ґрунтами.

Власне національний природний парк «Бойківщина» — це один із найновіших національних парків, який був створений ще за часів президента Петра Порошенка. Щодо цього він підписав відповідний указ, за який ми вболівали кілька років, тепер справа за новою владою.

Власне такі зони як національний природний парк «Бойківщина» повинні оберігатись державою, а відповідно і фінансуватись. Проте наразі грошей нема не те, щоб на дослідження, технічне забезпечення, транспорт, понад те, грошей нема навіть на виплату заробітної платні працівникам адміністративного корпусу.

Проте вже є партнери, які в рамках проєкту “Збереження Карпатських пралісів” готові надати парку підтримку - закупити необхідне обладнання, підтримати наукові дослідження, надати консультації та провести необхідне навчання для працівників. Але доки не буде практичного виконання Указу Президента України  щодо створення парку, а саме, створення адміністрації з працівників, забезпечення їх приміщенням та зарплатами, доти ці можливості не втілюються в життя".   

У чому цінність національних парків?

Майже 150 років тому в Сполучених Штатах Америки було створено перший у світі національний парк "Єллоустон". Перші національні парки в Україні з’явилися лише у 1980-х роках. Наразі в Україні 52 національних природних парків і займають вони менше, ніж 2% території країни. Заповідні землі у всьому світі зберігають для нас природні куточки від потужного впливу цивілізації. Це місця охорони природи, історії та розвитку туризму. Не так багато залишилося територій, де можна насолодитися дикою природою, чудовими краєвидами, подихати чистим повітрям, познайомитися з традиційним побутом та історично-цінними артефактами. 

Що відомо про національний природній парк "Бойківщина"?

“Бойківщина” - один із наймолодших парків України. 11 квітня 2020 року минув рік після Указу Президента, згідно з яким створено НПП Бойківщина загальною площею 12 240 гектарів, затверджено положення про парк  та  проведено державну реєстрацію.  

Далі, згідно з Указом, багато практичної роботи: розробка проекту землеустрою, встановлення меж, розробка проекту організації території парку. Не в останню чергу Указ Президента передбачає виділення коштів, необхідних для функціонування «Бойківщини».  

Проблема "Бойківщини"

Національному парку для роботи потрібні не лише документи, але й фізичне приміщення, зарплати для працівників, форма, обладнання для досліджень, а також транспортні засоби.  

У чому цінність НПП "Бойківщина"?

НПП “Бойківщина” охоплює унікальні природні комплекси Східних Карпат - букові та буково-ялицеві праліси, унікальні луки та верхові болота, які потенційно можуть бути включені до списку Рамсарських угідь, тобто мають міжнародне значення. Значна частина створеного НПП Бойківщина входить до транскордонного біосферного резервату “Східні Карпати” (Польща-Словаччина-Україна).   

Цей національний парк є ланкою, яка зв’язує Сколівські Бескиди з парками “Ужанський” та “Надсянський”.  Своїм розміщенням парк дозволяє розширити територію ТБР “Східні Карпати” за рахунок всієї території НПП Бойківщина та НПП Сколівські Бескиди, а тоді українська частина в ТБР Східних Карпатах була б найбільшою. 

Крім того безперервність мережі природоохоронних територій необхідна для збереження тих видів тварин, які постійно переміщуються. Наприклад, зубри із сусіднього національного парку “Сколівські Бескиди” значно краще себе почуватимуть, якщо зможуть безпечно переходити лісовими масивами від парку в парк. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ