Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Черкасах під час будівництва знайшли старовинні церковні книги
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Черкасах під час будівництва знайшли старовинні церковні книги

На Черкащині під час будівельних робіт господар у своєму дворі викопав коробку з чотирма старовинними книгами, одна з яких - 1646 року. Дивом вона потрапила до музею.
Тимофій Назаренко натрапив на стародруки під час будівельних робіт Фото: facebook.com/oblmyzkray/

Про це повідомив Укрінформ з посиланням на заступника директора з наукової роботи Черкаського обласного краєзнавчого музею Тетяна Григоренко.

«У минулу середу до нас зателефонував черкащанин Тимофій Назаренко і запитав, чи може він принести старі книги, знайдені ним під час будівельних робіт на нещодавно придбаній ділянці. У той же день увечері він приніс знайдену ним коробку з книгами, обмотану повстю та мотузками. Коли ми глянули на ті книги, то ледь не зомліли. Бо вони дійсно були старовинні, приблизно XVII – початку XVIII століття. Оскільки книги довго лежали у землі, то вони погано збереглись, і потребують негайної реставрації. Цікаво, що серед книг є і друковані і рукописні», - розповіла Григоренко.

Ідентифікувати книги та визначити їх вік виявилось не простим завданням. У книг відсутні заголовні сторінки, тобто ті, які мають знаходитись зразу за палітуркою.

Фактично всі книги - це старовинні копії ще старіших видань, тобто передруки або переписані вручну. Принаймні одна з книг містить сліди реставрації, проведеної приблизно на початку XIX століття. Старі аркуші з текстом акуратно вирізали і наклеїли на інший більш «свіжий» папір з красивими вензелями.

Визначити рік створення однієї з книг допоміг випадок. Науковець, який досліджує тему старообрядників, і якому працівники музею показали книгу, підказав, що це церковні книги православних християн-старообрядців, община яких колись існувала в Черкасах.

«У одній з книг знайшли підпис, з якого слідувало, що книга належить міщанину Саві Жиліну, а він, як нам сказав цей науковець, і був старообрядцем. А буквально сьогодні нам вдалось дізнатись, що одну з рукописних книг створено у 1646 році, а переписував її житель Новгород-Сіверського», - зазначила Григоренко.

Поки залишається інтригою те, скільки господарів поміняли ці книги. У одній з них знайдено кілька закладок. Одна - початку 20 ст., інша 1917 року, що зроблена з папірчика, на якому у лікарні чи шпиталі записували температуру тяжкохворих), а ще одна - 50-х років минулого століття.

Вразила музейних працівників і та обставина, що рідкісні книги взагалі могли не потрапити до їхніх рук. Адже люди, які знайшли ці книги, могли по різному розпорядитися їх долею. Однак перед цим вони були у Вінниці, де у музеї побачили виставку стародруків. Тоді нові власники зрозуміли, що знайдені ними книги можуть мати історичну цінність і вирішили віддати їх у краєзнавчий музей. Поки що фото цих стародруків можна побачити на сторінці Facebook Черкаського обласного краєзнавчого музею. Після дослідження та реставрації вони стануть доступними для відвідувачів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ