Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

У День студентського спорту в Харкові стартувала літня Універсіада України

У четвер, 20-го вересня, в міжнародний День студентського спорту у Харкові офіційно стартувала Універсіада України-2018/2019.

Нагадаємо, головне змагання вітчизняного студентського спорту проводиться раз у два роки. Цікаво, що відтепер усі наступні Універсіади України відкриватимуться саме 20-го вересня, а закриватимуться 1-го червня. А Тернопіль уже обрано містом, яке підбиватиме підсумки й офіційно оголосить про закриття Універсіади України 2018/2019 років.

З нагоди відкриття Універсіади України-2018/2019 в столиці Слобожанщини, на території біля палацу спорту «Локомотив» імені Георгія Кирпи відбулися масові спортивні заходи та флешмоб із підтягування на поперечині, які стали окрасою свята. Близько 5 000 студентів і викладачів Харківської державної академії фізичної культури, а також спортсмени з інших регіонів України ознайомили присутніх з різними видами спорту на 20-ти локаціях спорткомплексу «Локомотив».

Цікавинкою свята став флешмоб під гаслом «Спортивна статура – це модно», під час якого команди з десяти хлопців і дівчат підтягувалися на поперечині. Серед них була і восьмирічна Ніколь Князєва з Києва – майстер воркауту, яка підтягнулася аж 32 рази.

Учасників свята привітала голова Харківської ОДА Юлія Світлична: «Дуже гарна традиція складається на Харківщині – завжди підтримувати спорт. Я дякую всім, хто вибрав наш регіон для того, щоб розпочати студентський спортивний рух. Адже Харків – студентське і спортивне місто – завжди пишався своїми спортсменами та їх здобутками. Бажаю всім удачі, наснаги, віри в себе й тільки перемог і всього найкращого».

Заступник міністра освіти та науки Роман Греба зауважив, що свято надихає та вселяє віру у майбутнє України. «Ви робите Україну сильною, показуєте одноліткам, як можна правильно жити та як обирати спосіб свого розвитку», – сказав він і подякував Юлії Світличній, яка «сама спортсменка і допомагає спорту та освіті в регіоні».

Більшість змагань Всеукраїнської Універсіади-2018/2019 відбудеться в січні наступного року, а його переможці й призери візьмуть участь у Всесвітній Універсіаді-2019, яку наступного літа прийматиме італійський Неаполь.

Нагадаємо, що студенти Львівського державного університету фізичної культури на попередній Універсіаді України фінішували другими з-поміж усіх вишів України й цьогоріч повинні втримати високо підняту планку одного з найспортивніших навчальних закладів країни. Щодо видів спорту, то проблемним на сьогодні залишається проведення стрільби кульової через цьогорічну пожежу на головній стрілковій базі країни у Львові.

Натомість, до попередніх 16-ти видів спорту (баскетбол, волейбол, гімнастика спортивна й художня, дзюдо, легка атлетика, плавання, регбі-7, стрибки у воду, стрільба з лука й кульова, тхеквондо, теніс, теніс настільний, фехтування, футбол), до цьогорічної Універсіади України приєднується водне поло, що дає шанс себе якнайкраще проявити студентам ЛДУФК. Відразу зазначимо, що грандіозне відкриття зимової Універсіади України заплановане на лютий 2019 року у Буковелі.

Загалом у всіх урочистостях з нагоди відзначення міжнародного Дня студентського спорту та відкриття Універсіади України-2018/2019 взяли участь представники усіх областей країни та керівники провідних вишів спортивного профілю, з-поміж яких був і ректор Львівського державного університету фізичної культури Євген Приступа.

Під час наради керівників відокремлених підрозділів «Спортивної студентської спілки України» її президент Євген Імас, ректор Національного університету фізичного виховання і спорту України акцентував увагу присутніх на важливій ролі Спілки у формуванні системи кіберспорту України, який в останні роки набуває просто-таки шалених темпів розвитку у світі. В Україні ця галузь офіційно ще не представлена, а розвивається лише за допомогою приватного сектору. Та наша країна може увійти у склад перших, хто буде виховувати професійних кіберспортсменів, починаючи зі школи та надаючи професійну освіту у вищій школі з використанням надсучасних досягнень у цій галузі.

Так званим першопрохідцем серед вищих навчальних закладів в галузі електронного спорту виступає Національний університет фізичного виховання та спорту України, де вже завершуються організаційні моменти по створенню секцій, а потім і кафедри електронного спорту. Тому саме в Києві на базі НУФВСУ в жовтні 2018 року заплановано проведення першого кіберспортивного турніру серед навчальних закладів вищої освіти України.

Заступник міністра освіти та науки Роман Греба акцентував увагу присутніх на створенні в Україні Центрів студентського спорту, де значна увага приділятиметься як розвитку спорту вищих досягнень, так і масовому спорту, що дасть можливість оздоровити наше суспільство. Не оминув увагою п. Греба й нинішню актуальну проблематику розвитку шкільного спорту.

Цікаво, що Роман Греба ще рік тому на одній з прес-конференцій озвучив ідею проведення світового спортивного студентського форуму і в Україні, яка зараз опрацьовується: «З приводу цієї теми вже відбулося засідання комітету Верховної Ради України з питань освіти, на якому розглядалося звернення Спортивної студентської спілки про можливість проведення в нашій країні Всесвітньої Універсіади. Нам необхідно провести величезну домашню роботу. Всесвітня Універсіада вимагає величезних капіталовкладень. Ми зустрічалися з керівництвом Міжнародної федерації студентського спорту, обговорили технічні умови щодо організації Універсіади. Нині здійснюємо обрахунки, проводимо перемовини на всіх щаблях влади, для того, аби зрозуміти, наскільки готові перш за все фінансово і економічно. Чи потрібні нам ці змагання? Безумовно. Вважаю, через проведення Універсіади ми змогли б об’єднати всіх навколо спорту. Це могла б бути та ключова національна ідея, заради якої ми б мали можливість показати хороший результат, у рази збільшити туристичну й економічну привабливість України. Словом, це був би вдалий крок для країни. Залишилася «невеличка дрібничка» – знайти під це фінансування. Необхідно збудувати декілька спортивних споруд. Найбільші капіталовкладення нам потрібні для зведення спортивного селища. Воно має бути розраховане приблизно на 11 тисяч місць. Ось, скажімо, нині потребують житла військовослужбовці АТО, соціально-незахищені верстви населення. Спортивне селище після Універсіади може стати у нагоді таким людям».

А на завершенні наради керівників відокремлених підрозділів «Спортивної студентської спілки України» керівник департаменту МОН України Андрій Шевцов у своєму виступі звернув увагу на роботу Спілки з проведення Парауніверсіади в Україні для студентів з особливими потребами, які повинні проходити на такому ж високому організаційному рівні, як і Універсіади України. З цього приводу уже ведеться плідна робота.

ЛДУФК

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ