Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Державному центр зайнятості зареєстровано близько півмільйона безробітних

Ситуація на ринку праці України характеризується постійним попитом на працівників сфери торгівлі та послуг, на робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин, (всі відповідно по 13%), на професіоналів (17%), та кваліфікованих робітників з інструментом (19%), повідомили у Державному центр зайнятості.

Основною проблемою сучасного ринку праці залишається нестача якісних робочих місць з гідними умовами та оплатою праці,  особливо для молоді.

Станом на 1 січня 2014 року кількість вакансій у базі даних державної служби зайнятості становила 47,5 тисяч.

У середньому на одну вакансію претендувало 10 осіб, у тому числі серед професіоналів – 5 осіб; серед кваліфікованих робітників з інструментом – 6 осіб; серед фахівців – 9 осіб; серед працівників торгівлі та сфери послуг – 11 осіб; серед законодавців, вищих державних службовців, керівників, менеджерів, а також серед осіб без спеціальної підготовки – відповідно по 12 осіб; серед робітників з обслуговування технологічного устаткування – 16 осіб; серед технічних службовців – 18 осіб; серед кваліфікованих робітників сільського господарства – 34 особи.

Станом на 1 січня 2014 року кількість зареєстрованих безробітних становила 487,7 тис. осіб, з яких більше ніж половину складали жінки, 42% – молодь віком до 35 років, третину склали особи, які мають додаткові гарантії щодо сприяння у працевлаштуванні, понад 43% зареєстрованих безробітних були сільськими мешканцями.

Протягом 2013 року послугами державної служби зайнятості скористалися 1,9 млн. громадян, з них статус безробітного мали 1,5 млн. осіб.

За направленням центрів зайнятості протягом 2013 року отримали роботу 812,2 тис. осіб, з них 541,9 тисяч зареєстрованих безробітних, що на третину більше, ніж у 2012 році. На нові робочі місця з компенсацією єдиного соціального внеску працевлаштовано 9,6 тис. безробітних, у тому числі 4,4 тис. осіб, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці та 5,2 тис. осіб, які працевлаштовані на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності.

З травня 2013 року розпочалася видача ваучерів для підтримання конкурентоспроможності на ринк праці осіб старше 45 років. Протягом травня-грудня 2013 року ваучер на навчання та підвищення кваліфікації отримали 20,4 тис. громадян, у т.ч. безробітних – 11,9 тис. осіб.

Брали участь у громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру 235,0 тис. осіб, з них – 230,6 тис. безробітних. Професійне навчання проходили 217,0 тис. осіб.

Станом на початок січня 2014 року 402,1 тис. осіб отримують допомогу по безробіттю.

За останніми оприлюдненими даними Державної служби статистики України, рівень безробіття населення віком 15-70 років, визначений за методологією Міжнародної організації праці (МОП), знизився з 7,4% (за 9 місяців 2012 р.) до 7,0% (за 9 місяців 2013 р.) економічно активного населення відповідної вікової групи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ