Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

У Держекоінспекції розповіли, де на Львівщині спіймали найбільше паліїв

Як розповів Гал-інфо перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Львівській області Валерій Вітковський, за вісім місяців поточного року Держекоінспекція у Львівській області виявила 47 паліїв, на яких було накладено 146880 тис. гривень штрафу.
Фото: ДСНС

Найбільше випадків спалювання сухої рослинності зафіксовано на території Львівського та Стрийського районів. У першому районі до адмінвідповідальності притягнули 21 порушника, у другому – 10. Натомість на Самбірщині не було складено жодного протоколу за фактом спалювання сухої рослинності та порушення вимог пожежної безпеки в лісах.

З метою збереження довкілля в державі змін зазнали дві статті Кодексу України про адмінправопорушення, що стосуються забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу. 

Згідно зі статтею 77-1 вищевказаного кодексу, за самовільне випалювання рослинності або її залишків розмір штрафу становить 3060-21420 гривень. У випадку, якщо палія спіймають на випалюванні рослинності в межах заповідника той повинен сплатити від 6120 до 30600 гривень. 

Також за порушення вимог пожежної безпеки в лісах порушник повинен віддати 1530-15300 гривень (стаття 77). 

З березня 2022 року також зазнала змін і стаття 113 "Диверсія" Кримінального кодексу України, в якій посилено відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Відповідно до воєнного стану навмисні підпали сухих рослин прирівняно до диверсії як злочин, вчинений з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю. 

“Під час воєнного стану підпали становлять додаткову небезпеку, відвертають від виконання бойових завдань рятувальників, військових та правоохоронців і знижують обороноздатність країни. Такі дії розцінюють як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна”, – пояснює Валерій Вітковський. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ