Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Дрогобичі майстри реставрують пошкоджені підвалини

Четвертий місяць поспіль триває реконструкція дзвіниці храму Воздвиження Чесного Хреста у Дрогобичі. Церква - унікальна і одна з найстаріших пам’яток архітектури національного значення, якій понад 350 років. Про це інформує прес-служба Львівської ОДА.

Дзвіницю побудували приблизно у 1661 році. Впродовж останніх років вона перебувала в аварійному стані, внаслідок чого споруда похилилася.На необхідності реконструкції архітектори та представники влади сфокусували увагу ще торік. Тоді ж на замовлення департаменту архітектури Львівської ОДА виготовили проектно-кошторисну документацію, визначили підрядника і розпочали роботи. Пам’ятку відновлюють за кошти обласного бюджету в межах програми збереження культурної спадщини Львівщини.

“Підрядна організація “В.Ф.Ф”, яка виграла тендер, зобов’язалась здійснити реставрацію вартістю 2 мільйони 251 тисяча гривень. Відтак на підготовчі роботи торік витратили 458 тисяч гривень. Також за ці гроші придбали будівельні матеріали для реставрації, встановили риштування, розпочали маркування найбільш аварійних ділянок дзвіниці”, - розповів заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко.

За його словами, цьогоріч на реставрацію об’єкту скерували один мільйон гривень і власне у червні майстри продовжили роботи.

“Дерев’яні споруди потребують дуже ретельної реставрації. Дзвіниця побудована з дерева без жодного цвяха. Станом на сьогодні тут підсилили фундамент, зараз відновлюють пошкоджені підвалини. Це дуже копітка робота, бо важливо зберегти усі конструктивні елементи дзвіниці у такому вигляді, як вони є. У подальшому замінять пошкоджені дерев’яні елементи каркасу, влаштують елементи опорядження. Завершити відновлення  дзвіниці плануємо наступного року, - додав Юрій Бучко.

Окрім дзвіниці, реконструкції потребує і сама церква Воздвиження Чесного Хреста. Як розповіла музеєзнавиця Алла Гладун, ця ошатна пам’ятка є взірцем теслярської майстерності та по-справжньому туристичним магнітом Дрогобиччини, бо тут збереглись розкішні ікони та розписи, які в інших галицьких церквах не повторюються.

“Цінність цього храму, зокрема, і в оздобленні інтер’єру. Святилище є повністю розписаним, іконостас та неймовірної краси образи на стінах витримані в єдиному колористичному стилі, витворюють дивовижну величну атмосферу храму. Вікон у церкві мало, тому вони дають небагато світла і насичені, глибокі барви живопису пом'якшує напівтемрява. Раніше тут був другий поверх (емпора), який служив ще однією церквою. У давні часи на одному престолі можна було відправляти лише одну службу Божу. Тому виникала потреба мати ще один приділ на верхньому ярусі. У Воздвиженському храмі він мав назву - Предтеченський, на честь Івана Хрестителя. Його демонтували в радянський час і церква втратила цілісність. Тому пам‘ятку необхідно повністю реставрувати. Впевнена, після відновлення вона вражатиме не менше, ніж церква святого Юра, що є об’єктом Світової спадщини “ЮНЕСКО””, - зазначила Алла Гладун. 

Частину ікон та розписів, які збереглись у храмі виконали місцеві парохи Василь Глібкевич та Петро Метельський.

“Це були високоосвічені, шляхетні парохи, які одночасно займались малярством. Мистецька цінність цієї церкви у професійному підході і до її побудови, і до оздоблення. Навіть на фасаді зберігся надпис: “У цій церкві, як на небесах стояти”. Вона має магічну ауру, центральна частина є відкритою, а сама святиня дуже висока. Церква оздоблена стильно, із смаком”, -  підкреслює директорка музею “Дрогобиччина” Алла Гладун .

На сьогодні для відновлення храму та іконостасу виготовили проектно-кошторисну документацію.

На Дрогобиччині, окрім дзвіниці храму Воздвиження Чесного Хреста,  планується продовження реставрації ще однієї унікальної святині, що розташована поруч - церкви святого Юра.  

Зазначимо, Львівщина славиться понад 8500 пам’ятками культурного значення. На порятунок і реставрацію старовинної архітектури на цей рік з обласного бюджету виділили 22 мільйони 200 тисяч гривень. За ці кошти реставрують та рятують 16 об'єктів культурної спадщини.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ