Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Глинянах відроджують школу килимарства

У Глинянах відроджується школа килимарства – традиційне ремесло, яке прославило місто далеко за межами Львівщини. Візерунок килима внесений до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Школа буде створена у рамках Відкритої академії від Львівської національної академії мистецтв, повідомляють в ЛОР.

Зусилля для створення школи-майстерні глинянського килимарства при Музеї ткацтва та килимарства об'єднали директор КЗ ЛОР "Історико-краєзнавчий музей" Ігор Тимець, місцева громада і її керівник Володимир Чорнопис, Львівська національна академія мистецтв і її керівник Василь Косів, Львівська обласна організація Національної спілки художників України і її керівник Ігор Гавришкевич та Львівська дитяча школа народних мистецтв і її керівник Галина Вихованська.

Популярна мануфактура у Глинянах вціліла після Першої світової війни, була націоналізована під час більшовицької окупації і занепала на початках незалежності.

Тепер у місті діє комунальний музей ткацтва та килимарства, в якому зібрана велика колекція килимів, накриттів, заслонів та національного одягу, створених глинянськими майстрами.

“Є надія, що завдяки групі ентузіастів-професіоналів ткацьку школу у Глинянах буде відновлено. Непрофесіоналізм став причиною занепаду глинянського візерункового текстилю у 1990-х роках. У ткацьких цехах на фабриці ЗАТ "Глинянські килими" сьогодні ростуть дерева, а основні фонди знищені повністю, килимів ніхто не тче. Завдяки Міжнародному етно-мистецькому проєкту "Екологічний ракурс" та його авторці Зеновії Шульзі ідею глинянського візерункового текстилю вдалося зберегти і розвинути на місцевому і на міжнародному рівні, – йдеться у дописі на сторінці музею

Зусиллями ентузіастів, зокрема арт-студії Зена-Глиняни та її керівниці Марії Флейчук, випуск глинянських килимів було відроджено у 2021 році. Завдяки цьому в Європі глинянські килими вважають мистецьким і культурним явищем.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ