Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У храмі святого Іоана Золотоустого відновили флорентійську мозаїку

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
1/5
На вул. Лисенка, 43 у Львові, на фасаді храму святого Іоана Золотоустого, колишній Костел Найсвятішого Серця Ісусового і монастир францисканок відновили старовинну мозаїку "Найсвятіші Тайни". Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук написав отець Назар Лозинський.

«З благословення Митрополита Димитрія Рудюка закінчили реставрацію та консервування чудесної мозаїки "Найсвятіших Тайн" над входом у наш храм. Була величезна загроза повного обсипання. Завдяки оперативності, майстерності та професіоналізму Святослава Владики, за що йому та реставраторам величезне "Спаси Боже", вдалось врятувати витвір мистецтва. Рівно ж дякую Миколі Гарасиму за риштування! А добрим парафіянам за матеріальну підтримку. Разом ми повернемо храмові його первинну красу!», - написав отець Назар Лозинський.

Додамо також, що на фасаді храму є флорентійська мозаїка, на якій зображений Христос із Державою в руках.

Церква Іоанна Златоустого. Унікальні вітражі чудом вціліли, коли храм нищила радянська влада. Фото

Храм святителя Іоанна Златоустого був збудований ще наприкінці ХІХ ст, як центральний храм монастиря францисканок - для ордену францисканок Римо-католицької Церкви у Львові. Тоді це був храм Найсвятішого Серця Ісусового і будувався він, як і весь монастирський комплекс, з великим розмахом. Зараз храм є у підпорядкуванні УПЦ КП.

Храм збудований з червоної та жовтої цегли за проектом відомого львівського архітектора Юліана Захаревича.

Окрім того в храмі є чудові розписи, а у абсиді збереглись три вітражі, виготовлені у Мюнхені фірмою Ф. Маєра у 1887-1889 роках.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ