Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Києві обговорили питання нової місії музеїв

22 травня в Українському Кризовому Медіа Центрі відбулась дискусія-брифінг “Музеї — пам’ять — суспільство: замовчувана історія”

У заході взяв участь генеральний директор Національного Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло, директор програм Міжнародної коаліції місць сумління Лінда Норіс, завідувач відділу музейної справи Українського інституту національної пам’яті Анастасія Гайдукевич, заступник генерального директора Національного музею  "Меморіал жертв Голодомору" Леся Гасиджак, а також генеральний директор "Національного музею історії України у Другій світовій війні. Меморіального комплексу" Іван Ковальчук.

«Найбільший виклик для нас – це «гаряча історія». Яким чином не заморозити її, яким чином інтерпретувати, коли суб’єкти історії мають перетворитися на об’єкти експозиції. Сама історія Майдану - кожен з нас учасник, свідок цих подій. Вона не однозначна. Для одних Майдан –  це перемога, для інших – це втрачені можливості. Для третіх – це окуповані території, втрачені домівки. Ще для інших людей поза Україною – це змінена реальність», - зазначив Ігор Пошивайло.

Леся Гасиджак підкреслила: «Ми змушені працювати в умовах інформаційної війни. І тема Голодомору є однією з мішеней, куди постійно б’є держава агресор. І на жаль, є в Україні «п’ята колона», яка працює проти теми Голодомору, проти її популяризації, вона працює на викривлення історичних фактів, на дестабілізацію тих досягнень, які вже були до цього часу».

«Ті проблеми і складнощі, які відображені в музеї – це і є складнощі на загальносуспільному рівні нашої дискусії – чи готові ми говорити про ті чи інші історичні проблеми, які маємо. Питання не лише в тому, як і в  якому об’ємі говорити про певні теми – про Голодомор, Другу Світову, чи про Майдан. Це питання точок зору – яку кількість точок зору ми готові відобразити при побудові експозиції», - зауважила Анастасія Гайдукевич.

Нагадаємо, що сорок років поспіль світова музейна спільнота відзначає 18-го травня Міжнародний день музеїв. Цьогоріч Міжнародна рада музеїв ІСОМ задала даті непросту тему: "Музеї та суперечлива історія: кажучи несказане (Museums and contested histories: Saying the unspeakable in museums)".

Український інститут національної памʼяті

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ