Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Києві презентували фільм Справа Рифи про Йосипа Сліпого
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Києві презентували фільм «Справа «Рифи» про Йосипа Сліпого

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 4 березня 2017 року в Києві взяв участь у презентації документальної кінострічки «Справа «Рифи» про патріарха Йосифа Сліпого, яка демонструвалася в кінотеатрі «Жовтень»

У презентації також узяли участь вірні УГКЦ, духовенство, громадські та культурні діячі та політики.

Після демонстрації фільму Глава Церкви, ділячись враженнями, відзначив, «як жорна історії, страшні катаклізми, світові війни, політичні системи, які змагаються між собою, мелють невинну людину».

«Ми можемо себе запитати, – сказав Предстоятель УГКЦ, – той, хто попав у такі жорна історії, може лишитися собою? Чи можуть вони невмолимо змолоти того, по кому пройдуться? Думаю, що постать Великого українця, ісповідника віри патріарха Йосифа дає нам на це дивне питання відповідь. Можна. Можна лишитися собою».

За його словами, у фільмі ми побачили страдницький шлях патріарха Йосипа на тлі світових подій. «Тих жорен, які його мололи, того світу, який його ловив, але, як сказав би наш славний Сковорода, не впіймав. Людину, яка лишилася собою, тому що не думала про себе. Коли його катували, він думав, що роблять з його народом, коли його звільняли, він думав, а чи звільнять його Церкву. Коли його прославляли, він думав про тих, кого зневажають. А коли хотіли його бачити великим, він хотів бачити таким свій народ» – зазначив Блаженніший Святослав.

Цього року УГКЦ відзначає 125-ту річницю з дня народження цього непересічного мужа. «Але чомусь саме тепер, – висловив припущення Глава УГКЦ, – Господь Бог звертає нашу увагу на нього у цьому році. У році, який пророкується нам дуже непростим. Нас, українців, віруючих людей, нашу незалежну державу знову мелють жорна історії, змагаються нові політики, торгують дипломати…»

Глава УГКЦ вважає, що для нас сьогодні постать патріарха Йосифа є світлом Божим. «Ми бачили цей дивний тріумвірат протилежностей: Кеннеді, Хрущов, папа Іван ХХІІІ і перед ними в'язень Христа. Усі вони відходять, а він продовжує світити і діяти. Він є для нас сьогодні світлом віри і надії. Те, що в собі несе патріарх Йосиф нам сьогодні, дає відповіді на наші з вами пошуки і питання», – наголосив Блаженніший Святослав.

Предстоятель подякував усім, хто працював над стрічкою «Справа «Рифи».

Фільм «Справа «Рифи» охоплює період з 1939 по 1963 роки та розкриває невідомі широкому загалу обставини арешту, ув’язнення та звільнення Йосифа Сліпого. Особливу увагу приділено історичним подіям та визначним особистостям того періоду і їхнього впливу на долю Патріарха Йосифа Сліпого. Героями фільму стали: папа Іван ХХІІІ, президент США Джон Кеннеді, генеральні секретарі ЦК КПРС Йосип Сталін та Микита Хрущов.

Назву стрічки взято з агентурної справи «Рифи», яка зберігається в архіві СБУ України. У 33 томах справи докладно задокументовано, як радянська влада розробляла та втілювала в життя план знищення Української Греко-Католицької Церкви та її Глави Йосифа Сліпого. Ці документи, які радянська репресивна система дбайливо збирала та зберігала, стали основою до фільму. До стрічки ввійшли свідчення учасників та очевидців подій, коментарі істориків з України, Італії, США, унікальні кадри кінохроніки, які знімальна група розшукала в українських та іноземних кіноархівах. Автор фільму свідомо уникає пафосу, штампів та особистих оцінок, надавши можливість говорити про подвиг, ісповідництво та незламність патріарха Йосифа Сліпого документам та очевидцям подій.

Робота над фільмом розпочалася в 2015 році, зйомки проходили в Україні, Італії та Сполучених Штатах Америки.

Інформаційний ресурс УГКЦ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ