Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка  |  Війна з Росією

У Києві відбувається постання України, а не Київської Русі, - Сергій Стуканов

Український журналіст Сергій Стуканов прокоментував повідомлення російської письменниці та журналістки Юлії Латиніної про відродження Київської Русі.

Як зазначає Сергій, Латиніна з якоїсь радості уздріла "відродження Київської Русі" зі столицею в Києві й виснувала, що все "демократичне ринкове російськомовне" відтепер зосереджуватиметься у Києві. А Москва стане центром орди.

"По-перше, Москва майже завжди впродовж сторіч була центром орди, а не стала 24 лютого.

По-друге, у Києві відбувається постання України, а не Київської Русі. Київська Русь - історичний період в історії України, але зараз не йдеться про її відродження у питомому сенсі. Постає Україна, що містить (як складову) смисли Русі, але далі збагачена низкою інших, не менш важливих, періодів: козацька доба, національне відродження 19 ст., національні змагання 20 ст., революції початку 21 ст. Й, окрім того, це постання почалось не 24 лютого, а триває вже декілька поколінь - й аж тепер стало настільки потужним і видимим, що його зауважили (й визнали) і в Москві, і в Європі. 

По-третє, до чого тут взагалі російська мова (та й російська тема в цілому)? Може, хтось з ліберальних русскіх й опиниться випадково в Києві, але їхня "російськомовна" історія буде в майбутньому Києві настільки маргінальною та неістотною, що аж незручно про це говорити. Київ зростає й невдовзі виросте (справа одного-двох поколінь) як столиця українського (україномовного) світу, потужної європейської нації й культури.

Тому росіянам я б радив не розраховувати на цей осередок, бо жодного шансу. Ліпше б одразу шукали собі столицю "демократичного ринкового російськомовного" десь у межах історичної Московії: це було би для них органічніше і питоміше. Подолати орду (у собі) - їхнє власне історичне завдання, й перекладати проблему із хворої голови на здорову не варто. Наше завдання - погнати орду за порєбрік. Так, поразка Москви в цій війні дуже сильно підважить орду. Але унеможливити її чергове відродження - їхнє завдання. Далі ми можемо допомагати (на відстані), проте ніхто за них їхню роботу робити не буде. Звиняйте", - зазначив Сергій Стуканов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ