Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У ЛМР нагородили українців та поляків, які убезпечували культурні пам’ятки міста

40 професійних реставраторів та волонтерів отримали дипломи Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща та подарунки від Національного інституту польської культурної спадщини за кордоном «POLONIKA».

Фото: ЛМР

Захисників пам’яток напередодні привітав міський голова Львова Андрій Садовий, передає пресслужба міської ради.

Міський голова Львова Андрій Садовий подякував полякам, які з різних куточків світу допомагають українцям у різний спосіб. 

«Львів, наша історична спадщина, це діамант у світовій короні. І сьогодні ми цей діамант захищаємо. Захищаємо біля Бахмута, біля Херсону, біля Миколаєва.

Дякуючи вам, ми змогли максимально захистити пам’ятки архітектури. Від громади міста висловлюю щиру подяку кожному з вас за вашу працю», сказав Садовий. 

Подякувала захисникам пам’яток і радниця міського голови Львова з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко, наголосивши, що 18 квітня, особлива дата —  Міжнародний день пам’яток та визначних місць.

«Дякуємо усім, хто у перший день повномасштабного вторгнення став на захист наших пам’яток. Ми не знали, як це робити. Але нам допомогли. І першими, хто нам телефонував, хто підтримував, були наші друзі, з якими ми у мирні часи реставрували наші пам’ятки. Але настали інші часи, реставрація відійшла на другий план, і ми вже думали, як їх захищати. Наші реставратори й волонтери захищали пам’ятки та отримували допомогу від наших партнерів з Польщі. І сьогодні це заслужена нагорода для усіх вас»,  наголосила Ліля Онищенко.

Фото: ЛМР

Також мер Андрій Садовий, від громади Львова, вручив відзнаку «Почесний знак Святого Юрія» директорці інституту «POLONIKA» Дороті Янішевскій-Якуб'як. Ця установа вже багато років співпрацює з мерією у сфері збереження культурної спадщини.

«З початком повномасштабних воєнних дій для нас було однозначно, що ми підтримуватимемо наших українських колег, які самі почали захищати пам’ятки. Багато наших реставраторів приїжджають й надалі в Україну. І мене тішить те, що, крім захисту пам’яток, ми не перервали реставраційних робіт. Наші спеціалісти й надалі є в Латинській катедрі, в Костелі єзуїтів, у Вірменській церкві та в церкві святого Антонія, на Янівському і Личаківському цвинтарях. Надіюся, у цьому році ми зможемо продовжити реставраційні роботи»,   сказала директорка інституту «POLONIKA» Дорота Янішевска-Якуб'як.

Нагадаємо, Львів убезпечив пам’ятки культурної спадщини від можливих руйнувань, зважаючи на ракетні атаки ворога. Вітражі, скульптури, пам’ятники, вівтарі та каплиці закрили спеціальними конструкціями. Загалом захистили понад 40 великих об’єктів, десятки менших цінних експонатів демонтували та перенесли до сховищ. Усі роботи виконувались під керівництвом реставраторів, долучались і волонтери.

Додамо, у Львові збережено понад 2500 пам’яток історії та архітектури. Історична частина міста та Святоюрський комплекс із 1998 р. належать до Світової спадщини ЮНЕСКО.



 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ