Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Лос-Анджелесі роздали "Оскарів"

В ніч проти понеділка, 27 лютого, у Лос-Анджелесі вручили найпрестижніш кінопремію – "Оскар".

89-та церемонія вручення нагород "Оскар" за досягнення в галузі кінематографу за 2016 рік відбулася у театрі "Долбі" в Лос-Анджелесі. Академія кінематографічних мистецтв і наук вручала нагороди в 24 категоріях.

Найбільше номінацій мав мюзикл "Ла Ла Ленд" – 14, однак отримав лише 6 премій.

На цьогорічній премії стався найбільший конфуз за всю історію премії.

"Найкращим фільмом року" спочатку оголосили роботу "Ла Ла Ленд",режисера Дем'єна Шазелла. Акторський склад стрічки вийшов на сцену та отримав статуетку, а потім хтось із акторів прочитав картку, яка була у конверті. На ній було написано, що цю премію отримала стрічка "Місячне сяйво".

Актор Уорен Біті, який оголошував номінацію, сказав, що він не переплутав, а подивися на акторів і так оголосив. 

На цю номінацію також претендували: "Прибуття", "Огорожі", "З міркувань совісті", "Будь-якою ціною", "Приховані фігури", "Манчестер біля моря", "Лев".

Найкращим режисером став Дем'єн Шазелл ("Ла Ла Ленд"). Він наймолодший оскароносний режисер у свої 32 роки.

На цю номінацію також висували Дені Вільньова  ("Прибуття"), Мела Гібсона ("З міркувань совісті") , Кеннета Лонергана ("Манчестер біля моря"), Баррі Дженкінса ("Місячне сяйво").

Найкращим актором академіки визнали Кейсі Аффлека за роль у стрічці "Манчестер біля моря". 

Він у цій номінації обійшов Ендрю Гарфілда ("З міркувань совісті"), Райана Гослінга ( "Ла Ла Ленд"), Вігго Мортенсена ("Капітан Фантастик") і Дензела Вашингтона ( "Огорожі ").

"Оскар" як найкраща акторка отримала Емма Стоун ("Ла Ла Ленд").

На цю почесну роль претендували також Ізабель Юппер ("Вона"), Рут Негг ("Любов"), Наталі Портман ("Джекі"), Меріл Стріп ("Флоренс, Фостер, Дженкінс").

Золота статуетка за "Найкращу чоловічу роль другого плану" дісталася Махершалу Алі за роль у фільмі "Місячне сяйво".

За це звання також боролися Джефф Бріджес ( "Будь-якою ціною"), Лукас Хеджес ( "Манчестер біля моря"), Дев Патель ("Лев") і Майкл Шеннон ( "Під покровом ночі").

"Найкращою акторкою другого плану" стала Віола Девіс ("Огорожі"). Уперше в історії у цій номінації були представлені три темношкірі акторки.

За цю нагороду також боролися Мішель Вільямс ("Манчестер біля Моря"), Ніколь Кідман ("Лев"), Наомі Харріс ("Місячне сяйво") та Октавіа Спенсер ("Приховані фігури").

"Оскар" за найкращий дизайн зачісок та грим отримав фільм "Загін самогубців".

За версією Американської кіноакадемії, якісний грим був у стрічках "Союзники", "Фантастичні тварини і де вони мешкають", "Флоренс, Фостер, Дженкінс", "Джекі", "Ла Ла Ленд".

"Найкращий дизайн костюмів", за версією Американської кіноакадемії, був у стрічці "Фантастичні тварини і де вони мешкають".

Претендували також дизайнери фільмів "Союзники", "Флоренс, Фостер, Дженкінс", "Джекі", "Ла Ла Ленд".

У категорії "Найкращий повнометражний документальний фільм" переміг "О. Джей: Зроблено в Америці". Картина створювалася 10 років, вона триває 8 годин.

Документальний фільм обирали серед: "Море у вогні", "Я вам не негр", "Анімоване життя", "Тринадцята" та стрічки переможця. 

"Найкращий звук" був у фільму "Прибуття", вирішили академіки. За зведення звуку золоту статуетку "Оскар" забрали творці фільму "З міркувань совісті".

"Найкращий фільм іноземною мовою" обирали з-поміж "Тоні Ердманн" (Німеччина), "Комівояжер" (Іран), "Друге життя Уве" (Швеція), "Моя земля" (Данія), "Танна" (Австралія). Переміг у номінації "Комівояжер".

Асгар Фархаді, який зняв цей іранський драматичний фільм, не приїхав на церемонію нагородження через "закон Трампа", яким обмежений в'їзд у США представників мусульманських країн. Фархаді та його команда відмовилися їхати до США, навіть якби для них зробили виняток.

"Пісочник" став найкращим анімаційним короткометражним фільмом за версією Американської кіноакадемії.

"Зоотрополіс" став найкращим повнометражним анімаційним фільмом. На це звання претендували також: "Кубо і легенда самурая", "Моана", "Моє життя як цукіні", "Червона черепаха".

Відзнаку "Найкращого художника-постановника" одержала картина "Ла-Ла Ленд".

Не дали цю нагороду "Прибуттю", "Фантастичним тваринам і де вони мешкають", "Хай живе Цезар!" та "Пасажирам".

За найкращі візуальні ефекти нагородили "Книгу джунглів".

На "Оскар у цій категорії також претендували стрічки "Глибоководний горизонт", "Доктор Стрендж", "Кубо. Легенда про самурая", "Зоряні війни. Вигнанець".

Статуетку за "Найкращий монтаж" вручили стрічці "З міркувань совісті".

На дали нагороду фільмам "Прибуття", "Будь-якою ціною", "Ла Ла Ленд" та "Місячне сяйво".

"Найкращий короткометражний фільм"- "Співай".

"Внутрішні вороги", "Жінка і TGV", "Тихі ночі" та "Таймкод" не отримали цього року нагороду у цій номінації.

"Білі шоломи" отримали "Оскар" як найкращий короткометражний документальний фільм.

За найкращу операторську роботу відзначили Ліноса Сангрена - оператора-постановника стрічки "Ла-Ла Ленд".

Найкраща музика до фільму – Джастіна Гурвіца ("Ла Ла Ленд"). Найкращою піснею до фільму Американська кіноакадемія визнала "Місто зірок" ("City of stars") також Джастіна Гурвіца. 

Золоту статуетку за "Найкращий оригінальний сценарій" отримала стрічка "Манчестер біля моря" (Кеннет Лонерган).

Також номінувалися "Ла Ла Ленд" (Дем'єн Шазелл), "Будь-якою ціною" (Тейлор Шерідан), "Жінки 20 століття" (Майк Міллс), "Лобстер" (Йоргос Лантімоса, Ефтіміс Філіппоу).

"Оскар" за "Найкращий адаптований сценарій" отримала стрічка "Місячне сяйво" (Террелл Макрейни, Барі Дженкінс).

Ведучим цьогорічної церемонії був американський комік Джиммі Кіммел.

Він подякував президенту США Дональду Трампу: "Пам'ятаєте, у минулому році, коли здавалося, що #Oscars були расистами? Це пішло, завдяки йому".

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ