Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У луцькому Музеї книги розпочали оцифровку стародруків

Зараз фахівці працюють з церковною книгою — Мінеєю, яку видали в Києві у 1852 році
фото з сайту Суспільне

Науковці Державного історико-культурного заповідника у Луцьку розпочали оцифрування стародруків з колекції Музею книги.

Про це повідомляє Суспільне.

Зараз фахівці працюють з церковною книгою — Мінеєю, яку видали в Києві у 1852 році. Як розповів науковий співробітник Юрій Близнюк, для оцифрування книги зробив 275 знімків, включно з палітуркою.

У Музеї книг на збереженні є 275 стародруків, говорить наукова співробітниця Валентина Коляда. Найдавніша — "Мінея святкова" видана у 1632 році Львівським Успенським братством.

"Унікальність їх у періоді життя, бо то майже 400 років, то не є малий відрізок часу, і у зовнішньому вигляді, текст церковнослов'янською мовою, якою тепер не розмовляють", — зазначила наукова співробітниця.

Заступник директора Державного історико-культурного заповідника у Луцьку Віктор Баюк каже: в давнину книги друкували десятками примірників, тож нині такі книги - рідкість.

"Кожна ця книга є великою цінністю. — додає Баюк, — Бо деякі з них є в кількох примірниках в музеях України. Будемо цифрувати не тільки стародруки, є унікальна звітність археологічна з розкопок храму Іоанна Богослова у Луцькому замку, яка є в одному екземплярі".

Зі слів Віктора Баюка, оцифрована література буде у відкритому доступі в інтернеті. Сканер, на якому працюють науковці, безоплатно надала у користування заповіднику Західно-українська спілка музеїв.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ