Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Луцьку обурені через «ігнор» унікального музею

Хвилю обурення у Луцьку викликала ситуація, на презентації туристичного потенціалу Волині президенту Володимиру Зеленському проігнорували музей сучасного українського мистецтва Корсаків. Про це повідомив власкор Гал-інфо.

Засновник музею, підприємець Віктор Корсак зазначив на своїй фейсбук-сторінці: «Що має статися для того, щоб звернули увагу на культуру? Це питання постійно мене турбує і, на жаль, допоки я не можу на нього знайти адекватної відповіді. От і останній приїзд президента навіяв роздуми на цю тему. Зокрема, коли побачив відсутність присутності МСУМК на туристичних мапах, що їх показували нашому гаранту».

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, Луцьк

Корсак не приховує обурення: «Я не дивуюся, що пану Зеленському не запропонували відвідати Музей сучасного українського мистецтва Корсаків наживо, хоча це справді унікальна локація, яку він більше ніде у світі не побачить і це було б для нього вельми корисно. Адже тоді, у нього могли виникнути питання: чому приватна інституція може створити, щось унікальне у масштабах світу за власні кошти і чому цього не можуть зробити чиновники, які відповідають за це у владі і куди діваються на це виділені кошти».

Він також додав, що не розуміє, чому ми гордо хизуємося на-пів «шароварними» маршрутами, які поросли мохом ще у минулому столітті. Адже потрібно визначитися із позиціонуванням України (Волині), хто ми – країна (регіон), яка не може вилізти із феодалізму та кріпацтва, чи сучасна держава, яка іде у ногу із розвитком людства.

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, Луцьк

«Хочу нагадати чиновникам азбуку брендингу: мистецтво є одним із ключових індикаторів, які сигналізують про рівень розвитку території. Тому просувати такі культурницькі заклади, як МСУМК, де на 5 000 м2 експонуються сотні робіт кращих українських художників світового рівня – це найкоротший та безресурсний шлях до формування іміджу регіону, як інноваційного, сучасного, інтелектуального, перспективного для інвестицій… Проте як можновладці можуть говорити про МСУМК, якщо вони ніколи у ньому не були! Загалом, упродовж двох років існування музей відвідали тисячі кращих художників та десятки тисяч туристів зі всієї України, сотні експертів світового рівня та тисячі іноземних туристів, але я ніколи не бачив жодного представника обласної ради чи ОДА (до честі частина працівників Луцької міської ради періодично навідується до нас)», - написав Віктор Корсак.

Із Віктором Корсаком погоджується відомий культурний діяч, організатор джазових фестивалів у Луцьку Віктор Грисюк.

«Україна має унікальний шанс стати інноваційною, сучасною країною, в основі якої буде культура, сучасні технології, розвиток бізнесу, туристичної сфери, інфраструктури. Нам є що показати світу але... Президент приїздить «перерізати стрічку в садочку». Його свита не лише не знає регіону, міста але й використовує методички, які були підготовлені ще в Радянському Союзі», - каже Грисюк.

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, Луцьк

«Мені соромно не за такого очільника країни, бо впевнений не його це ініціативи асфальтувати перед приїздом ями і робити всі ці совкові кліше. Просто ті, кого він поставив розвивати область інакше не вміють. В них менталітет гомо-совєтікус, вони прислані до нас на Волинь, з тих країв, де «начальник завжди правий» і замість того, щоб піти до людей місцевих і відкрито запитати, як нам розвивати область разом, вони сховалися мов в бункері, обгородивши себе, мов піною, тими, хто не задасть не зручного запитання», - переконаний він.

На думку Віктора Грисюка, на Волині президент насамперед мав би відвідати саме музей сучасного українського мистецтва у Луцьку.

«Унікальне місце для України, одну з найкращих локацій сьогоднішнього Луцька. Де приватна ініціатива, меценати без державних коштів створили один з найбільших сучасних музеїв України», - каже він.

Журналістка газети «День» Наталія Малімон також не залишилася байдужою до «ігнору» унікального музею.

«Не представили музей Корсаків, бо представляли туристичні маршрути області. Таке пояснення дають чиновники. Гарна справа, представити маршрути області. Але вірно зазначає Віктор Корсак, які маршрути? Президенту розрекламували у розмові маршрут з Луцька до пивзаводу в Павлівці, завод, звісно, одна з його точок. Але Президент тут же пожартував: «А нема такого маршруту, щоб зразу Луцьк - і пивзавод?» Можна по-різному ставитися до жарту і реакції, але. А справді, Волинь таким чином була представлена хатками під очеретом, пивзаводами, бжолами в Баєві, але а ніяк не потужними туристичними об'єктами у Луцьку, бо Луцьк ішов просто точкою на карті. На жаль. І ще скажу. а що на тому пивзаводі дивитися? Я там була. Невеликий заводик, вода-пиво, підвал, в якому дві бочки, де пиво зріє. І це туристична точка?..» - написала вона на своїй сторінці у фейсбук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ