Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Луцьку прощаються зі скульптором Миколою Голованем

У Луцьку небайдужі громадяни сьогодні, 2 лютого, проводжають в останню путь відомого скульптора, почесного громадянина Луцька Миколу Голованя.
Микола Головань

Про це повідомив власкор Гал-інфо.

Серце Миколи Голованя зупинилося вчора, 1 лютого. У митця були проблеми зі здоров’ям, тож він перебував у лікарні. 

Мер Луцька Ігор Поліщук повідомив про наміри назвати на честь скульптора одну з вулиць міста.
«Іменем Миколи Голованя буде названа одна з вулиць нашого міста. Також цього року в пам'ять про Миколу Микитовича буде створено сквер скульптур Миколи Голованя по вул. Драгоманова, де сьогодні зібрана частина його робіт. Радий, що встигли реалізувати в парку алею скульптур Миколи Голованя, яка, без сумніву, є окрасою й родзинкою нашого міста», - зауважив Поліщук.

Прощання зі скульптором триває у Нижньому храмі кафедрального Свято-Троїцького собору ПЦУ.

Довідково:

Микола Головань народився 9 січня 1943 року в Луцьку. Навчався у Теремнівській загальноосвітній школі. З 1959 по 1965 рік навчався у Львівському училищі декоративно-прикладного мистецтва імені Івана Труша. 

У 1971 році відкрив першу персональну виставку у кінотеатрі «Промінь»: скульптура, живопис, графіка. Працював скульптором 8 років у Художньому фонді України та 22 роки - в художньому комбінаті. Брав участь в скульптурних пленерах у м.Луцьку «Пам’ять крізь віки» (2001) та садово-паркової культури у Франції (2002). 

Руками Миколи Голованя виготовлено композиції для Луцького міського парку культури та відпочинку імені Лесі Українки, елементи дитячого містечка «Чудо», пам'ятний знак на місці захоронення розстріляних в’язнів у місті Луцьку, пам’ятники загиблим воїнам-афганцям в с. Линів Локачинського району Волинської області, пам’ятний хрест в Національному історико-меморіальному заповіднику «Поле Берестецької битви». 

Дім Голованя потрапив до ТОП-5 екстравагантних будівель України. За вагомий внесок у розвиток естетичного і високохудожнього середовища в місті Луцьку, а також популяризацію образотворчого мистецтва скульптору Миколі Голованю присвоєно звання «Почесний громадянин міста Луцька».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ