Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львівському музеї історії релігії презентували виставку про буддизм

У Львівському музеї історії релігії презентували виставку «Буддійська колекція. Пам’яті Івана Гречка», інформує пресслужба Львівської ОВА.

Виставковий проєкт присвячено пам’яті відомого галицького колекціонера, мецената, громадського діяча Івана Гречка, який 15 червня 2022 року завершив свій земний шлях.

Танки, цаклі,  богослужбові тексти, матриця для друкування молитовника, буддійський бронзовий дзвіночок – артефакти, які передав музею на постійне зберігання легендарний львівський колекціонер Іван Гречко. Він отримав їх у подарунок під час експедиції до Бурятії, яку здійснив 1962 року.

Колекція буддійських пам'яток показує багату сакральну історичну культуру  бурятів, яку Російська імперія і радянська влада системно знищувала.

Родзинкою виставки є «Портрет Івана Гречка» (1978 рік). Цей портрет пензля української художниці ХХ століття, дружини живописця Романа Сельського, учениці відомого французького художника Фернана Лєже, Марґіт Райх Сельської. Роботу в експозицію з приватного архіву люб’язно надала дочка колекціонера.

Довідково:

Львівський колекціонер, сподвижник і пропагандист української мистецької спадщини, громадський і релігійний діяч Іван Гречко народився 19 січня 1929 року в Надвірній на Івано-Франківщині. Господь не дав загинути йому разом з батьком та старшим братом в українській “партизанці”, дивним чином уберіг від тривалого заслання до Сибіру, допомігши втекти з батьківської хати в ніч арешту мами і сестри.

Іван Гречко спочатку переховується у місцевих жителів, а далі – до Львова. Вчиться у Політехнічному і Лісотехнічному інститутах. (Зараз НУ «Львівська політехніка», Національний лісотехнічний університет України).

         З 1955 року Іван Гречко стає завзятим колекціонером ікон на склі – унікального виду народного мистецтва Покуття, Буковини та Гуцульщини. Час формування збірки І. Гречка припадає на період цькування всього «занадто» українського і таврування всього приватного, зокрема і колекціонування. Вперше твори з колекції І. Гречка були залучені до спільної виставки, організованої В. Свєнціцькою в Музеї українського мистецтва у 1988 р.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ