Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

У Львові досі мешкають близько 150 тисяч переселенців

В один момент на площі перед Головним залізничним вокзалом могли перебувати до 60 тисяч людей
фото з сайту Суспільне

Через рік після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у Львові мешкають близько 150 тисяч внутрішньо переміщених українців.

Про це розповів перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, інформує Суспільне.

Також він пригадав, як у перші дні повномасштабного вторгнення Львів приймав внутрішніх переселенців. За словами Андрія Москаленка, в один момент на площі перед Головним залізничним вокзалом могли перебувати до 60 тисяч людей. Часом площа не могла вмістити такої кількості людей, і зупинки були задалеко від вокзалу.

"За декілька перших місяців вторгнення понад 5 млн українців пройшли через Львів. Близько двох місяців у Львові постійно перебували до двох мільйонів українців, які втікали з міст, куди летіли перші російські ракети", — розповідає Андрій Москаленко.

Тоді на вокзалі допомагали сотні волонтерів. Ті, хто працював у бізнесі, закладах харчування, міжнародних компаніях та всі інші, почали допомагати евакуйованим українцям.

"Люди залишали все, приходили просто, щоб бути волонтером, допомогти, зробити чай, бо приїжджали жінки і маленькі діти. Хтось приїжджав вночі, не мавши взагалі сну, не розуміючи що робити далі. Потім люди за кілька місяців і тижнів ставали координаторами. Кожен українець почав давати бій і відсіч у тому місці, де міг", — додає Андрій Москаленко.

Зараз, за словами заступника міського голови Львова, у місті досі мешкають до 150 тисяч внутрішньо переміщених українців.

"Це люди з міст, де були знищені їхні будинки або з міст, які досі в окупації. Був такий приклад, коли був деокупований Херсон, люди жили у модульних містечках і коли з'явилася інформація про деокупацію, коли ще навіть не було відновлено мереж, люди ухвалювали рішення повернутися додому", — каже Андрій Москаленко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ