Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові князь Лев приймав гостей у своїх палатах

Сьогодні, 10 вересня, в рамках святкування Днів Європейської Спадщини відбулася театралізована екскурсія підземеллям Музею історії релігії, яким понад 700 років. Нині це підземелля, однак колись це був перший ярус наземної будівлі. Історики припускають, що найімовірніше це будівля княжого палацу сина Короля Данила Галицького, засновника міста Лева Даниловича. Тут же розміщувався православний монастир та церква Петра і Павла.

Відкриття княжих палат відбулося, коли у музеї біля Домініканського собору розчищали господарські приміщення. Сумнівів, що це княжий двір, не виникло, адже монахи домініканки у своїх рукописах описали, що саме на цьому місці був княжий двір Лева Даниловича. Очевидно, що горішні поверхи були деревинними, тому зберігся лише нижній кам’яний ярус, решта - згоріло.

Театралізовану екскурсію по княжих палатах провів сам князь Лев Данилович. В підземеллях відвідувачі зустріли відьму, плакальницю, княжну Констанцію, дружину Лева, монаха Почаївської Лаври та княжну Гальшку Острозьку.



Після смерті Короля Данила у 1272 році його син Лев Данилович переніс свою столицю із Галича у місто Львів. Тут він збудував високий та низький замки, а між цими замками заклав свої князівські палати. Ці споруди були найміцнішими та абсолютно неприступними для ворогів.


В підземеллі надзвичайно цікаво, містично та навіть моторошно, адже над тобою нависають склепіння низьких стель та товсті стіни характерні для романського періоду, який був запозичений будівничими у 13 столітті від чехів.


В підземеллях князя Лева туристів зустріла відьма, яку покарали за чаклування. В ті часи жінок, яких підозрювали у відьомстві піддавали випробуванням водою. Вважалося, що вода не прийме у себе нечестивого, тобто якщо жінка тонула, то її виправдовували, а якщо ні, то її публічно спалювали на вогнищі за відьомство та чари. В ті часи покарання та дізнання були дещо не гуманними, але як стверджував князь Лев Данилович - ефективними.

В підземеллях стоять зразки тогочасних методів дізнання. Наприклад, скульптура чоловіка-конокрада. Його ноги змащені олією та поставлені над розпеченим вугіллям, вугілля опікало ноги і людина зізнавалася у всьому. Ще один спосіб довідатися винна людина чи ні – це дати їй у руку розпечене вугілля, а рану обмотати ганчіркою десь на тиждень часу, а потім подивитися на рану. Якщо рана гноїться – значить людина винна у злочині і їй відрубають голову, якщо ж рана заживає, то людина невинна і її відпускають. Також в підземеллі можна побачити дибу та інші середньовічні засоби катування.


Далі князь Лев показав відвідувачам вибоїну в кладці стіни. З цієї вибоїни виглядає рука зрадника Войшлика, який був кумом Лева Даниловича та хрестив наступника галицького престолу князя Юрія Львовича. Однак за зраду Лев Данилович, який славився жорстким характером, убив його та замурував у покоях.

Припускають, що в цих підземеллях може бути похована дружина Лева Даниловича – Констанція.


Констанція була католичкою, Лев був православним, однак дружина не погодилася прийняти православ’я та запросила у Львів ченців домініканців. Ще при житті Лева вона пішла в монастир.

Пізніше Лев вирішив також скинути із своєї душі камінь гріху та, передавши владу сину Юрію Львовичу, став монахом східного обряду, про що в підземеллі нагадують скульптури монахів Почаївської лаври.


Свою трагічну історію кохання та нещасливих шлюбів відвідувачам розповіла й княжна Гальшка Острозька, яку називали ще Чорною княжною за її траурний одяг. В цих підземеллях Гальшка, найбагатша наречена, ховалася від свого нелюбого другого чоловіка, і в цих підземеллях вона знайшла своє єдине кохання. Хоч і не на довго, але лише у цих стінах Чорна княжна була щасливою.


Завершилася екскурсія в трапезній Лева Даниловича, де зараз виставлена експозиція сучасних художніх виробів із металу.


Безперечно, прогулянка по княжому домі засновника міста Лева кардинально міняє погляд на сучасний Львів.


Фото - Гал-інфо


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ