Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Таємниці підземелля костелу єзуїтів

10 вересня в рамках святкування Днів Європейської Спадщини у Львові провели безкоштовні екскурсії підземеллям найбільшого храму Львова - церкви Св. Петра і Павла, що на вул Театральна, 13 і де тепер розміщується галерея «Равлик».

Відвідувачі мали нагоду побачити підземелля, які вдалося розчистити за останні декілька років. Директор галереї «Равлик» Юрій Гайда розповів, що раніше в підземеллях був склад ЖЕКу, тому там зберігалися діряві відра та поломані мітли.

«Вікон не було взагалі, і кожен на півкультурний львів’янин вважав своїм обов’язком кинути сміття у ці відчинені вікна. Загалом ми винесли звідси 30 машин землі, сміття, бруду та півтора відра шприців від наркоманів», - повідомив Юрій Гайда.

Нині галерею «Равлик» прикрашають вхідні двері виконані за гравюрами 18 ст.

Відвідувачі мали нагоду побачити найдавніші мури, які залишилися ще від княжих часів.

«Ці мури були збудовані нашими предками українцями і на їх руїнах був збудований костел єзуїтів. Для кожного туриста, я вважаю, буде цікавою унікальна виставка львівських левів», - розповів Юрій Гайда.

Він зазначив, що завдяки максимальному збереженню автентичності відвідувача галереї практично переноситься у середньовічний Львів.

Однією з цікавинок підземелля, Юрій Гайда називав старовинні фрески, які збереглися над віконницями і які потребують реставрації. Окрім того, відвідувачі мають змогу побачити ковані двері ручної роботи виконані в бароковому стилі. А ще пройтися по під низькими склепіннями, побачити знайдені в підземеллях уламки кераміки та,найголовніше, зазирнути у знаменитий саркофаг, який залишився ще від часів середньовіччя.

Саркофаг зроблено із суцільної кам’яної брили. Напис латиницею на віку саркофага свідчить про те, що він був призначений для архієпископа Вижицького. Однак, залишків тіла історики не виявили. Тому є одразу кілька версій, наприклад чорні археологи, або ж містична, як-от повстання із мертвих, адже деякі спеціалісти стверджують, що вибивали віко саркофагу із середини.

Юрій Гайда розповів також, що галереї доводиться ділити підземелля з привидом Чорного монаха, який продав свою душу нечистому, а тепер намагається її повернути. Вважається, що факт продажу душі був зафіксований на папері кров’ю, і ця угода зберігається у львівських архівах.

Підземелля єзуїтів, за словами директора галереї «Равлик», в середньому за місяць приймає до 400 осіб різного віку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ