Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я  |  Війна з Росією

У Львові лікують захисника, який отримав важку черепно-мозкову травму

Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
1/4
Захисника, який отримав важку черепно-мозкову травму та втратив здатність говорити і ходити, щодня підтримує дружина. А впродовж чотирьох місяців докладають максимум зусиль до відновлення воїна спеціалісти Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) у Львові. Про це інформує ЛМР.

Одеситу Олексію Литовченку – 46 років. У мирному житті був будівельником. Коли у 2014 році почалася АТО, чоловік добровільно взяв до рук зброю та пішов боронити країну. Згодом, коли у них із дружиною Євгенією народився первісток, Олексій вирішив демобілізуватися. Повернувся до цивільного життя, працював та ростив сина, аж поки не настало 24 лютого 2022 року. Чоловік не міг допустити, аби ворог дійшов до рідної Одеси, тож знову поповнив лави ЗСУ, де доєднався до 28-ї бригади імені Лицарів Зимового Походу. У її складі брав участь у звільненні Херсону та боях на Донеччині.

Важкої черепно-мозкової травми Олексій зазнав торік улітку на Бахмутському напрямку. Захисник саме копав окоп, як почався мінометний обстріл – і це останнє, що він пам’ятає. Отямився лише в реанімації, через півтора місяця після поранення.

Увесь цей час поруч була дружина Євгенія. «Я коли його побачила – зраділа. Бо головне, що він живий, а все інше ми подолаємо разом», - каже вона.

Внаслідок поранення, Олексію пошкодило ліву півкулю головного мозку, яка відповідає за пам'ять, мову та письмо. Коли опритомнів, він не говорив, не ходив і мало що пам’ятав.

Після тривалого лікування у Харкові, захисника скерували на реабілітацію до Львова, у центр НЕЗЛАМНІ. Тут за відновлення важкого пацієнта взялася ціла команда спеціалістів: фізичні терапевти, терапевти мови та мовлення, психо- та ерготерапевти. Дружина була поруч щодня: у палаті, реабілітаційній залі, на кожному занятті чи процедурі.

«Коли Олексій поступив до нас, то був повністю залежний від дружини. Все, що він самостійно міг, це хіба підвестися з ліжка. Він не тримав баланс та не мав координації. Ми одразу склали індивідуальний реабілітаційний план. І щойно Олексій почав показувати результат, ми перейшли на високоінтенсивні тренування з ним», - розповідає фізичний терапевт Андрій Новосад.

У центрі НЕЗЛАМНІ Олексій уже чотири місяці. Він навчився ходити. Дають результати і заняття з терапевтом мови та мовлення. Захисник щодня наново опановує вміння говорити, читати, писати та запам'ятовувати. А ще він багато посміхається. У відновлення Олексія дуже вірить його родина: кохана дружина та син, який чекає на повернення тата і мами додому, до Одеси.

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Також у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Мета центру – аби люди з воєнними травмами не мусили їхати на лікування за кордон, а рятувати, протезувати, реабілітувати їх можна було в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ