Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові на одній сцені поєднається фільм Довженка та симфонія Задерацького

20 вересня о 19:00 у Центрі Довженка відбудеться мультимедійна подія «Довженко. Задерацький. Кіно та музика» – показ культового довженківського фільму «Земля» у супроводі живого виконання симфонії українського композитора Всеволода Задерацького. Про це повідомляє ЛМР.
Фото: ЛМР

«У цьому проєкті ми поєднали двох титанів із двох різних епох – Всеволода Задерацького та Олександра Довженка. Це мистецький проєкт у цікавій інтерпретації, створений для мислення, для пізнання нашої історії та ідентичності. Ці постаті є важливою частиною української історії, тож коли як не зараз відкривати їх для себе. Тішимось, що в такий важкий для України час ми можемо здобувати грантову підтримку від закордонних партнерів та відтворювати наше українське коріння», – зазначає Марта Іванишин, директорка Центру Довженка.

На глядачів та слухачів чекає переосмислення фільму «Земля» з використанням спецефектів та асоціативним відеорядом у виконанні Олексія Хорошка – головного художника Театру Лесі, викладача Львівської академії мистецтв. За музичне виконання відповідає Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії імені М. Скорика під керівництвом диригента Сергія Хоровця.

«В цей важкий для країни час нам дуже важливо знаходити, відтворювати і повертати до життя імена українських митців. Для нас зараз буде боляче і відчутно, що таке імперія, адже проти нас воює росія. Всеволод Задерацький та Олександр Довженко також були жертвами імперії, бо в свій час також воювали проти цього явища. Обоє цих митців були авангардистами, були членами бунтівних кіл, від цього і змушені були страждати від режиму.

Зараз ми в певному роді повертаємо ці імена і створюємо такий незвичний синтез. Кіно і музика завжди були поруч, але це дуже гарне поєднання забутого фільму і заново віднайденої музики разом із світловими ефектами і гарною локацією. Вважаю, що саме зараз такі проєкти є дуже потрібними», – наголошує Володимир Сивохіп, директор Львівської національної філармонії.

«Моя інтерпретація Довженка – це зіставлення двох світоглядів: традиційного суспільства і початку індустріалізації. Про це власне перша частина відео, яка розбудована виключно на фільмі «Земля». Друга частина – загострення непорозуміння між традиційним та індустріальним суспільством, де використовую мотиви з інших фільмів Олександра Довженка. Наслідки індустріалізації – розбудова заводів по країні, які зараз стають оборонними спорудами наших військових, і про це третя частина відео», – розповідає відеорежисер Олексій Хорошко.

Симфонія (написана у 1951 році) репресованого українського композитора Всеволода Задерацького прозвучить повністю вперше у історії української класичної музики. Для ексклюзивного виконання у Центрі Довженка диригент Сергій Хоровець здійснив оцифрування рукописів, наданих нащадками композитора.

«Ця подія, яка готується у Центрі Довженка, стала для мене певною несподіванкою та інтригою. Мій дідусь мав дуже трагічну творчу долю, але звідкись у нього були сили і внутрішній вогонь писати музику впродовж всього життя. На його творчість була накладена сувора заборона, тому він ніразу не чув виконання своїх творів. Вже завтра відбудеться світова прем’єра його симфонії і для мене це дуже радісний і трепетний сюрприз. Проєкт «Земля» є надзвичайно сміливим і я бажаю йому великого успіху», – додає Ірина Задерацька, онука композитора.

Квитки на подію можна придбати тут.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ