Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові нагородили переможців Обласного конкурсу імені Катрі Гриневичевої

У Львові нагородили юних прозаїків – переможців Обласного конкурсу імені Катрі Гриневичевої. Про це повідомили у прес-службі Львівської обласної організації «Товариство українок імені Ольги Басараб».

Юні прозаїки зі Львова, Львівської області, інших областей України, Білорусі, Польщі та Ізраїлю отримали подяки, грамоти та призи за участь та перемогу в Сьомому та Восьмому обласному конкурсах з всеукраїнською та міжнародною участю імені Катрі Гриневичевої упродовж 2014 та 2015 років.

Урочиста церемонія нагородження відбулася днями в актовій залі Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького.

Голова ЛОО «Товариство українок ім. Ольги Басараб», яке виступає організатором конкурсу, Ярослава Ваврисевич розповіла, що конкурс молодих прозаїків імені Катрі Гриневичевої започаткований в 2008 році і традиційно нагородження його переможців відбувалося у Винниках, де народилася Катря Гриневичева ​– українська письменниця, учениця Івана Франка. У рамках конкурсу юні письменники показують свої творчі проби – новели, оповідання, есе тошо. Упродовж років існування конкурс дав путівку у літературне життя багатьом обдарованим дітям. Зокрема, переможниця конкурсу 2010 року Ярина Каторож уже видала свій перший роман, який відзначено на престижному літературному конкурсі «Коронація слова». Як свідчать підсумки цьогорічного змагання, конкурс поступово наближається до міжнародного рівня: 2015 року відгукнулися діти з областей України та країн зарубіжжя, зокрема, з Дніпропетровської області, Кривого Рогу, а також із Польщі, Білорусі та Ізраїлю.

Вітаючи переможців конкурсу, голова журі кандидат філологічних наук, заступник декана факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка Богдан Тихолоз відзначив: «Сподіваюся, що українська література має не тільки славне минуле, а й славне майбутнє. Сьогодні тут присутні письменники – жваві та дуже енергійні, які зробили, можливо, ще не дуже довершені твори, але в них усе попереду. У ваших творах, дорогі переможці, ми побачили любов і смак до життя».

Відзначимо, що роботи, надіслані на конкурс, читає журі, до складу якого входять відомі журналісти, видавці, письменники, вчителі.

Загалом переможцями Обласного конкурсу імені Катрі Гриневичевої за 2014 та 2015 роки стали 22 конкурсанти зі Львова, Львівської області, з Кривого Рогу Дніпропетровської області, Білорусі, Польщі та Ізраїлю.

Урочиста церемонія відбулася у рамках Другої міжнародної науково-практичної конференцію «Сестри по обидва береги Збруча: історичний досвід жіноцтва Галичини та Наддніпрянщини». У ході конференції її учасниці – представниці Ізраїлю, Польщі, Білорусі, Кривого Рогу, Полтави, Чернігова, Вінниці, Києва, Івано-Франківська, Луцька, Нововолинська та Львова розглянули роль і значення української жінки в минулому і сучасному світі, її соціальні та громадські ролі, окреслити історичні передумови та особливості її національного росту на Сході і Заході України. Адже, перебуваючи у складі різних держав, українці відчували відмінності не стільки в географії, релігійному чи соціальному складі, скільки в історичному досвіді.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ