Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові покажуть найкращі документальні фільми року

З 7 по 12 червня Міжнародний фестиваль документального кіно Docudays UA покаже у Львові хіти цьогорічного фестивалю. Їхні герої – звичайні люди, які прагнуть змін. Ці історії – ілюстрація того, на що здатен їхній «внутрішній двигун», і черговий доказ – наш світ тримається на небайдужих людях. Фільми розкажуть про пастора з Маріуполя, засновників Ґрінпіс, шерифів з українського села Cтара Збур’ївка та примарну Північну Корею повідомили організатори.

У Львові покази відбудуться в Палаці Мистецтв (вул. Коперника, 17). Це чотири документальні стрічки: «Майже святий» Стіва Гувера, «Як змінити світ» Джеррі Ротвелла, «Українські шерифи» Романа Бондарчука та «У променях сонця» Віталія Манського.

DOCU/ХІТ – новий фестивальний проект, який згодом планує стати повноцінним прокатом документального кіно в Україні. Попри те, що креативна документалістика нині стає глядацькими хітами, поза фестивалем у нас фактично немає будь-якої дистриб'юції доку: режисери можуть розраховувати на показ фільму один-два рази на рік.

«З'являється фільм про боксера Кличка чи про співака Вакарчука, його прокатують. А постійної можливості сходити на вихідних на документальний фільм у кінотеатр не існує. Українські телеканали їх теж не показують, уважаючи, що глядач до неігрового кіно не доріс. Але це помилково, озираючись на досвід Docudays UA. Я впевнений, що треба використовувати всі можливості для показів, щоб зацікавити цим жанром. Чим більше ставатиме глядачів, тим більше нових фільмів буде з'являтися», – говорить режисер фільму «Українські шерифи» Роман Бондарчук.

Його фільм також можна буде побачити в кінотеатрі. Це історія про самоорганізацію громади в складний для країни час. Двоє шерифів зі Старої Збур’ївки, не чекаючи приїзду міліції чи інших служб порятунку, допомагають односельцям вирішувати будь-які проблеми. Фільм — призер найбільшого фестивалю неігрового кіно в Європі IDFA.   

На фільм-відкриття фестивалю «У променях сонця» Віталія Манського два дні тягнулися довжелезні черги. Для того, щоб знімати в одній з найзакритіших країн світу Північній Кореї, режисер згодився фільмувати за наперед написаним сценарієм про життя восьмирічної школярки в Пхеньяні. Утім місцеві партійні робітники навіть не могли уявити, яку «послугу» зробили Манському.

Захопливий і відвертий «Як змінити світ» розповідає про ініціативу, що народилася силами кількох ентузіастів. 1971 року компанія друзів попливла до зони ядерних випробувань: їхній протест сколихнув світ, започаткувавши Ґрінпіс та визначивши сучасний рух зелених.

А от «Майже святий» – справжній трилер про український Маріуполь, який спродюсував найзагадковіший голлівудський режисер Терренс Малік. Головний герой – священик і місцевий авторитет Геннадій Мохненко – зробив собі ім’я, силоміць забираючи бездомних дітей-наркоманів з вулиць міста. Та із часом домівка для безхатченків перетворилася на Республіку Пілігрим, яка живе за власними законами.

З 2 по 16 червня DOCU/ХІТ у компанії з режисерами та героями фільмів відвідає Київ, Харків, Дніпропетровськ, Львів та Маріуполь. З 22 по 29 серпня покази відбудуться в Одесі та з 25 по 28 серпня в Херсоні.

Детальний розклад показів дивіться на сайті проекту docuhit.org.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ