Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові покажуть виставку плакатів воєнного часу та презентують книгу про них

22 серпня в Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія Терору» (проспект В'ячеслава Чорновола, 45 г), відбудеться відкриття виставка та презентація книги «ПЛАКАТИ ВОЄННОГО ЧАСУ». Про це повідомляє ЛМР.

Проєкт «ПЛАКАТИ ВОЄННОГО ЧАСУ» – це графічні твори сучасних українських художників, які документують російські воєнні злочини під час повномасштабного вторгнення.

Це спільний мистецький проєкт ГО «Спілка Дослідників Сучасного Мистецтва» та департаменту культури і туризму Запорізької міської ради.

Вулична виставка «ПЛАКАТИ ВОЄННОГО ЧАСУ» буде розміщена на музейній площі. Відвідувачі матимуть можливість ознайомитися із роботами художників, що створювали свої роботи під час активних бойових дій на території України.

Також в межах заходу відбудеться презентація книги «ПЛАКАТИ ВОЄННОГО ЧАСУ», яка складається з 453 плакатів, створених 18 українськими художниками та ілюстраторами. До видання увійшли роботи: Миколи Гончарова, Закентія Горобйова, Олександра Грехова, Олега Грищенка, Артема Гусєва, Дмитра Дзюби, Андрія Єрмоленка, Каті Лісової, Антона Логова, Максима Паленка, Даші Подольцевої, Олексія Ревіки, Олексія Сая, Дмитра Сімонова, Михайла Скопа, Нікіти Тітова, Микити Шилімова, Альбіни Ялози та учасників групового проєкту «Мистецтво проти війни» який було створено у Франції.

«У темні часи війни, коли слова втрачають свою здатність передати весь спектр емоцій, на допомогу приходить мистецтво. Виставка «ПЛАКАТИ ВОЄННОГО ЧАСУ» є саме таким мистецьким жестом, який намагається зберегти пам'ять про немислиме, про те, що не можна вмістити у прості слова.

Мова плакату — це лаконічна сила, яка може бути потужною. У цих плакатах відображені наша лють, наша сила, наші слабкість і любов. Вони втілюють найцінніше, чим ми маримо і прагнемо. Плакати можуть "зробити боляче", але також можуть “обійняти” та підтримати. В них — наша коротка історія війни, наша душа і дух», – пояснює Ольга Муха, завідувачка освітньо-інформаційного відділу музею «Територія Терору».

Відкриття виставки відвідають митці-автори – Олександр Грехов та Михайло Скоп, онлайн доєднаються Олена Сперанська, авторка книги «ПЛАКАТИ ВОЄННОГО ЧАСУ» та Геннадій Козуб, куратор проєкту. Модеруватиме подію Ольга Гончар, директорка музею «Територія Терору».

Офіційне відкриття виставки «ПЛАКАТИ ВОЄННОГО ЧАСУ» розпочнеться 22 серпня о 18:30, брифінг для медіа — о 12:00.

Довідка

22 липня 2024 року в місті Нью-Йорк (США) відбулася перша презентація книги «ПЛАКАТИ ВОЄННОГО ЧАСУ» 2022-2023 років. Захід відбувся за ініціативи Наталії Мусієнко, консула Генерального консульства України в Нью-Йорку в межах реалізації програми забезпечення міжнародного позитивного іміджу України Міністерства закордонних справ України та завдяки співпраці з Мітці Пердью (Mitzi Perdue) та Анною Куциною, представницею громадської неприбуткової організації «Пожежники за мир» (Firefighters for Peace, Incorporated). Друк видання, у кількості 1000 примірників, реалізовано за підтримки Українського Культурного Фонду.

На сьогодні ГО «Спілка Дослідників Сучасного Мистецтва» разом із департаментом культури і туризму Запорізької міської ради організували та успішно реалізували 24 виставки «ПЛАКАТІВ ВОЄННОГО ЧАСУ» у місті Запоріжжя. Відбулася презентація плкатів уже і на міжнародній арені – три виставки у США, дві в Берліні та одна в Лондоні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ