Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові представлять перший в Україні українсько-словенський словник

18 листопада о 15:00 в Львівському університеті ім. Івана Франка у Дзеркальній залі відбудеться презентація першого в Україні українсько-словенського тематичного словника. Словник містить близько 10 тис. слів та словосполучень із найважливіших галузей приватного життя людини, а також лексичні одиниці з різних наукових сфер і галузей громадського життя. Про це в коментарі для Гал-інфо розповіла Людмила Васильєва, одна із укладачів словника, професор кафедри слов’янської філології, доктор філологічних наук ЛНУ ім. Івана Франка.

Над словником також працювали  викладач словенської мови ЛНУ ім. Івана Франка Прімож Лубей, його дружина доктор Яня Воллмаер Лубей та  кандидат філологічних наук, доцент  кафедри прикладного українського мовознавства ЛНУ ім. Івана Франка Богдан Сокіл.

За словами Людмили Васильєвої, на сьогодні в Україні ще немає жодного українсько-словенського видання словника.

«Відтак, цей словник розраховано насамперед на студентів вищих навчальних закладів, але його також можна використовувати для слухачів мовних курсів, самостійного вивчення лексики розмовної української та словенської мов. На 352 сторінках міститься лексичний матеріал з найважливіших сфер побуту, освіти, науки, зокрема інформатики, географії, точних, природничих та гуманітарних наук», - наголосила Людмила Васильєва.

«Тематична лексикографія є альтернативою до алфавітної лексикографії, а тематичний принцип класифікації матеріалу доволі зручний і доцільний для комплексного вивчення лексики певної мови», - додала  професор.

Також Людмила Васильєва зазначила, що  в Україні вже частково реалізований міжкафедральний проект ЛНУ  імені Івана Франка з укладання перекладних тематичних навчальних словників, у друці перебуває ще «Українсько-сербський тематичний словник». 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ