Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові представили міжархівний пошуковий портал

Державний історичний архів планує завантажити на портал 50 описів фондів та 500 тисяч оцифрованих архівних документів.

Фото: Depositphotos

У Державному архіві Львівської області презентували новий цифровий ресурс на єдиній платформі «Міжархівний пошуковий портал».

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Центральний державний історичний архів м. Львів (ЦДІАЛ) стане 5-им центральним архівом, який долучиться до пошукового порталу українських архівів, та 7-им архівом загалом, який долучився до цього проєкту. 

Цей проєкт створений для того, щоб представити можливості Міжархівного пошукового порталу, ознайомити громадськість з інформацією про унікальні документи з історії західних областей України, зокрема Львівщини, які будуть розміщені на порталі.

«Наше завдання – залишити та зберегти якнайбільше пам'ятних архітектур, споруд, історичних будівель, такими, якими вони є. Щоб наші діти мали змогу читати, бачити, відчувати і бути дотичними до великої української держави. Ми зробимо все від нас належне, щоб чимбільше історичних та архівних документів відцифрувати та якнайбільше музеїв і колекцій зберегти. Дякую усім, хто долучився до проєкту та вкладає велику працю для збереження архіву», – наголосив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Окрім того, під час заходу директор ПП «Архівні інформаційні системи» Кирило Віслобоков показав, як працює цей портал.

«Цифровізація надає можливість як для науковців, так і для усіх людей, які цікавляться  історією та шукають за своїми родоводами, повертатись до архіву. Цифрування є заходами, які спрямовані на збереження колекцій, особливо в нашому теперішньому житті, під час воєнного стану. Ми представляємо не лише цифрові копії через ресурси, але також і довідковий апарат, і опубліковані матеріали. Цифровізація дає змогу документам в цифровому форматі зберігатись набагато довше», – зазначив  директор ПП «Архівні інформаційні системи» Кирило Віслобоков.

«З 2020 року ми системно працюємо над тим, щоб не тільки оцифровувати  документи, але їх репрезентувати і в онлайн доступі. Україна є серед лідерів по оцифруванню архіву. Ми залучаємо партнерів з усього світу для того, щоб організувати спільні проєкти по оцифруванню для зацікавленості двох сторін. Центральний державний історичний архів м. Львів планує завантажити на портал 50 описів фондів та 500 000 оцифрованих копій архівних документів», – наголосив голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ