Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові презентували книгу Ахтема Чийгоза про окупацію Криму

«Свобода це коли ти дивишся в очі людям, з піднятою головою і ні за що тобі не соромно», - наголосив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Ахтем Чийгоз під час презентації власної книги «Процес 26 лютого».
фото - пресслужба ЛОР

Про це інформує пресслужба ЛОР.

Видання презентували 10 січня у приміщенні Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Романа Іваничука. Політичний в’язень Кремля Ахтем Чийгоз та його адвокат у «справі 26 лютого» Микола Полозов у книзі виклали факти та цікаві деталі політичного судового процесу. Автори зазначили, що читачі зі сторінок книги зможуть дізнатися правду про початок російської окупації Криму. Щоб кожна людина, якій цікаво, що відбувалося у її країні, могла дізнатися факти з середовища свідків та учасників подій.  

«Як адвокат я багато років займався політичними справами. З часу нападу Росії  для себе вирішив, що буду захищати громадян України. На мене також двічі у Криму намагалися відкрити кримінальні справи, щоб залякати. Але робота продовжувалася, ми допитували багатьох свідків. Матеріали свідчень лягли в основу книги «Процес 26 лютого»- пояснив адвокат у «справі 26 лютого» Микола Полозов.    

Минає 8 років з дня 26 лютого 2014 року, коли десятки тисяч кримських татар та інших громадян України вийшли на вулиці Сімферополя, щоб не дозволили агресору реалізувати сценарій анексії Криму. Ахтем Чийгоз наголошує, що про цей період історії треба казати правду, адже російська пропаганда створила картинку підтримки окупації мешканцями. Цю неправдиву картинку й досі намагаються продати.   «Коли на вулицях кримських міст з’явилися бандити, до них приєднувалися маргінали. А весь світ в цей час намагалися переконати в підтримці окупації кримським народом. Насправді як такого кримського народу не існує,- акцентує Ахтем Чийгоз, -  є кримські татари, українці, інші етнічні групи, які мешкали на території Криму. Треба знати й казати правду».

«Ви зараз виступаєте у ролі свідка звинувачення майбутнього процесу. Ця книга в майбутньому лежатиме на столі у суддів, які судитимуть загарбника», - звернувся до авторів видання дисидент, правозахисник Мирослав Маринович. - Ця книга дає відповідь на те, що робили кримські татари тоді, коли захоплювали Крим».  

«Татари тоді не намагалися уникнути відповідальності», - відповів Ахтем Чийгоз.  За його словами, є запитання і нерозуміння того, де були в той час прикордонники, спецслужби країни? Якого ще наказу вони чекали, якщо на нашу землю ступив ворог. Отримавши такий важкий урок, нам важливо постійно докладати зусиль для перемоги, щоб переламати ситуацію і більше ніколи в такому становищі не опинятися.

«Я борюсь і Україна для мене - шлях додому» - підсумував Ахтем-ага.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ