Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові презентували виставку до 150-річчя Івана Боберського

Сьогодні, 24 серпня, у виставковій залі Львівського історичного музею відкрилася виставка «Лиш з тим народом числиться світ, що є здоровий, розумний, сильний і багатий. До 150-річчя від дня народження Івана Боберського». Про це повідомили у пресслужбі ЛОР.
Фото: ЛОР

Виставка розкриває непересічний життєвий шлях Івана Боберського – видатного педагога, громадського та державного діяча, одного з перших популяризаторів фізичного виховання та спорту серед українців Галичини та української діаспори.

«Батько українського тіловиховання» так ще за життя називали Івана Боберського вшановуючи та оцінюючи його внесок у формування нового не тільки фізично розвиненого, а й національно свідомого українського покоління. 

Боберський також творець української спортивної термінології (на жаль знищеної радянським окупаційним режимом); автор великої кількості теоретичних праць з фізичного виховання та спорту; творець, співзасновник та ідейний натхненник більшості українських спортивних та громадських організацій поч. ХХ ст.

Як активний борець за незалежну Україну, Іван Боберський змушений був залишитись на еміграції після поразки Української національної революції 1917 – 1923 рр. та окупації української держави сусідами. І хоча Боберський не повернувся на батьківщину, а його прах покоїться на чужині і до тепер, пам'ять про видатного Українця завжди зберігалася в українському середовищі Галичини міжвоєнного періоду та відроджується вже в Незалежній Україні зусиллями науковців, музеїв та небайдужих людей.

«Іван Боберський - великий українець, громадський діяч, основоположник українського тіловиховання та фізичної культури.  Це людина, якою має гордитися уся Україна.  Він розумів, що кожна особистість має виховуватися багатогранно, гартуватися духом та тілом.

Іван Боберський також як державний діяч багато зробив для нашої країни.

Як відомо, Львівська обласна рада проголосила 2023 рік - Роком Івана Боберського, в межах якого заплановано чимало заходів та подій.

Маємо зробити  все, щоб постать Івана Боберського була знана і пошанована у суспільстві», - зазначив голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета. 

Виставку підготували: Андрій Сова (ЛДУФК ім. І. Боберського) та Тарас Кузь (ЛІМ)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ