Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Львові презентували виставку з нагоди відзначення проголошення Акту Злуки

Як повідомили Гал-інфо у прес-службі Львівської ОДА, проголошення Соборності Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки 22 січня 1919 року є історичним актом об’єднання українських земель в єдину державу.
Фото: Львівська ОДА

Акт Злуки увінчав столітні прагнення українців, розділених і поневолених Російською та Австро-Угорською імперіями, жити в єдиній незалежній державі. Український народ отримав можливість об'єднатися на своїй землі в цілісній Україні.

З нагоди відзначення проголошення Акта Злуки між УНР і ЗУНР підготовлено тематичну виставку, яка опублікована на офіційному сайті Державного архіву Львівської області.

Основу виставки становлять статті із часописів ʺУкраїнаʺ, ʺГолос Калушаʺ, ʺНова Радаʺ, ʺСтрийський вістникʺ та ʺРеспублікаʺ. Інформативним є екземпляр часопису ʺВістник державних законів Західної области Української Народної Республікиʺ від 31 січня 1919р. Важливими джерелами, у яких відображено процес Соборності є привітання центрального комітету Української національно-демократичної партії, розпорядження Державного секретаріату внутрішніх справ та Самбірської окружної військової команди, протокол зібрань вчителів Рудківщини, повідомлення про скликання Національної Ради в Станіславові та інші.

Події січня 1919 р. сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. Акт Злуки уособлює споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став виявом волі українців до етнічного та територіального визнання, свідченням самоідентифікації та становлення нації.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, у День Соборності України на Личакові вшанували пам'ять Героїв.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ