Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

У Львові створили футбольну команду захисників, які втратили кінцівки на війні

Фото Романа Балука
Фото Романа Балука
Фото Романа Балука
Фото Романа Балука
Фото Романа Балука
Фото Романа Балука
Фото Романа Балука
Фото Романа Балука
Фото Романа Балука
Фото Романа Балука
1/5
Ветерани війни, які втратили кінцівки на полі бою, реабілітуються у Львові завдяки футболу. Нещодавно з ініціативи отців-салезіян і тренера Богдана Мельника сформувалась команда Pokrova Lviv AMP, у складі якої – 14 гравців з ампутованими кінцівками, - повідомляють у міській раді Львова.

Двічі на тиждень ветерани тренуються на футбольному полі молодіжного центру святого Івана Боско та мають амбітну мету – зіграти на чемпіонаті України серед гравців з ампутованими кінцівками і потрапити у Лігу чемпіонів.

34-річний капітан команди Костянтин Кашула – з міста Ужгород, що на Закарпатті. На війну пішов добровольцем і пройшов військове навчання у Британії. Опісля служив у 5-тій окремій штурмовій бригаді. Взимку цього року, виконуючи бойове завдання під Бахмутом, отримав важке осколкове поранення і втратив ногу. Лікувався в кількох містах України, і вже на реабілітацію та протезування потрапив до Львова. Зараз ветеран багато займається спортом і навіть їздить з Ужгорода до Львова, аби зіграти у футбол, бо каже, що це – найкраща реабілітація.

«Я люблю футбол, і після того, як Богдан (тренер команди – авт.) приїхав у реабілітаційний центр і запропонував мені займатися футболом, в мене очі загорілися. Сам займаюся і хочу, щоб хлопці долучалися і знали, що не все втрачено, що, маючи ампутацію, можна далі жити і продовжувати займатися спортом, проходити реабілітацію футболом. Футбол допомагає фізично, тому що ти стабільно стоїш на ногах, вже можна і без милиць пострибати, можна на одній милиці дальні дистанції долати», – ділиться ветеран Костянтин Кашула.

Тренер та один із засновників команди Богдан Мельник каже, що для нього честь бути наставником ветеранів і допомагати їм відновлюватись. Він їздить по реабілітаційних центрах міста й області та запрошує ветеранів грати у футбол. Так вдалося зібрати команду на 14 гравців, які вже пройшли лікування і зараз на реабілітації. Дехто спеціально приїздить на гру з інших міст – якщо вже завершив відновлення і отримав протез. Перша гра команди відбулась 12 вересня, і зараз тренування проводять двічі на тиждень.

«Зібрати хлопців не так просто, бо вони в процесі реабілітації і думками про те, як швидше відновитися і отримати протез. Але так сталося, що я зустрівся з першим нашим гравцем, який зараз є капітаном, і він став таким містком між нами, тренерами, і хлопцями, яких залучили до тренувань.

Зараз у команді 14 хлопців, і залежно від їхньої зайнятості чи різних процедур, вони відвідують тренування. Але плануємо робити тренування із заїздами – тобто, щоб хлопці у п’ятницю приїздили, субота-неділя – тренувалися, і тоді роз’їжджалися по домівках», – розповідає тренер Богдан Мельник.

Перед виходом на поле ветерани знімають протези і бігають та відбивають м’яч з допомогою милиць. Також вони мають різні вправи і розминки перед грою. Участь у грі беруть по 7 гравців з команди – 6 польових та 1 воротар. У польових гравців ампутована нижня кінцівка, у воротарів – верхня. Польові гравці грають без протезів, використовуючи ліктьові милиці для руху. І підготовка до тренування, і сама гра, і обговорення опісля – все це допомагає ветеранам не лише фізично, а й психологічно, переконаний тренер.

«Ми лише у вересні розпочали тренування, а вже у жовтні наш гравець зіграв у складі національної команди у Лізі націй. Також є Ліга чемпіонів, є національні чемпіонати в багатьох країнах світу – тобто це досить розвинений вид спорту. Під час тренувань хлопці повністю забувають про те, що їх може боліти нога, якої насправді нема – тобто забувають про фантомні болі. І підготовка до тренування, і сама гра, і обговорення, і обід – все це як свій колектив, і, на мою думку, кращої реабілітації, ніж спорт, просто не існує. Бажання у них – неймовірне, і прогрес – також неймовірний, тому що вони по-новому вчаться ходити. Хлопці щиро дивуються своєму прогресу – що було у вересні, і які складні вправи вони виконують зараз», – розповідає Богдан Мельник.

Тренер додає, що зараз співпрацюють з Українською асоціацією футболу для людей з інвалідністю – аби згодом створити національний чемпіонат з футболу серед гравців, зокрема ветеранів, з ампутованими кінцівками. Адже ветерани мають бажання здобувати перемоги і виступати на чемпіонатах.

«Найбільше хлопців до нас приєдналося з центру “Галичина”, він був перший, де ми їздили. Ми плануємо сформувати команду і грати в чемпіонаті України, якщо вийде – потрапити в Лігу чемпіонів», – додає капітан команди Костянтин Кашула.

Відео: Максим Гнип

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ