Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відбудеться презентація фотовиставки Рудольфа Гульки

26 вересня 2018 року в головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка (вул. Драгоманова, 5) відбудеться відкриття виставки «Зниклий світ Підкарпатської Русі на фотографіях Рудольфа Гульки».

Рудольф Гулька - чеський кооперативний службовець, фотограф, перекладач, популяризатор української літератури та культури. Його проект - це унікальна колекція історичних фотографій із теренів сучасної Закарпатської області України, датована першою половиною двадцятих років ХХ століття, того періоду, коли цей регіон у 1919‒1939 рр. під назвою Підкарпатська Русь входив до складу Чехословаччини. Кольорові та монохромні світлини показують сюжети щоденного життя селян і мешканців міст, їхні традиції, сільську і міську архітектуру, мистецькі вироби, промислові будівлі і шляхи, природні ландшафти. Задокументовані також місцеві варіанти народного вбрання і унікальні церковні пам’ятки. Фотографії показують широкий етнічний і релігійний спектр місцевого населення (русини-українці, угорці, євреї, роми, словаки і чехи). Всі ці мотиви творили разом унікальний колорит, genius loci підкарпатського суспільства, переважна частина якого в наступних десятиліттях драматичного ХХ століття безповоротно зникла.

Метою виставки є представити репрезентативну вибірку з колекції фотографій Гульки, а саме як з географічного, тематичного боку, так і з боку технічного та художнього. Джерелом експонатів є вручну колоризовані, кольорові і чорно-білі скляні діапозитиви, чорно-білі негативи та плівки. 

Відкриття виставки відбудеться 26 вересня о 16.30.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ