Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відбудеться вечір до 65-ліття Квітки Цісик

Програма матиме назву «KVITKA відома і невідома», пройде на сцені Театру ім. Марії Заньковецької 28 квітня, і це буде сольний концерт вокалістки і скрипальки Оксани Мухи. Про це написав "День".

«Це мої концерти вдячності Квітці, – розповідає володарка Гран-прі I Міжнародного конкурсу українського романсу імені Квітки Цісик співачка Оксана Муха. – Згодом, у травні, повезу цю програму Україною, щоби представити і популяризувати її творчість. З Квіткою я зростала і навчалась, любила, з її пісень почалось моє професійне життя. Вона подарувала мені пісенний світ такої духовної і професійної якості, якого ще і донині нема в Україні. Квітка вклала колосальний труд, велетенський духовний і матеріальний ресурс, додала свій талант і репутацію, аби в одному із трьох своїх альбомів написати: «Ця збірка пісень є бажанням мого українського серця вплести радісні нитки в розшарпане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу. Присвячую поривам нескореного українського духу і його безнастанним змаганням по обох боках океану».

У програмі концертів «KVITKA відома і невідома» – твори, які виконувала Квітка Цісик, в оригінальному та естрадно-симфонічному звучанні. Супроводжуватиме спів Оксани Мухи та гостей свята Симфонічний оркестр Львівської філармонії та ROCK ORCHESTRA.
Доповненням пісенного образу Квітки стануть документальний фільм і виставка фотоколажів від співачки. Спільно із родиною співачки Оксана Муха готує нові ексклюзивні матеріали, які відкриють нам ту Квітку, якої ми досі не знали. «Це буде радісний концерт, концерт-зустріч, – говорить Оксана Муха. – Зі мною на сцені будуть мої друзі-виконавці, а також – гості. Готуємо сюрпризи!».

Квітка Цісик (1953 – 1998) – американська співачка українського походження, популярна виконавиця рекламних джинглів у США, оперна і блюзова співачка, виконавиця популярних українських народних, і не тільки народних, пісень. 

2011 року у Львові відбувся Міжнародний конкурс ім. Квітки Цісик, організований екс-одеситом Алексом Гутмахером. Захід відбувався у межах українсько-американського проекту «Незабутня Квітка» і мав на меті проведення концертів та вечорів пам’яті, присвячених Квітці Цісик, яка померла у віці 44 років від раку молочної залози. Тоді до участі у конкурсі зголосилися понад тридцять учасників. Журі, до складу якого входили народна артистка України Ніна Матвієнко, начальник відділу культури етносів України та української діаспори Міністерства культури й туризму України Любов Зубко, генеральний директор Національного симфонічного оркестру України Олександр Горностай, композитор Кирило Стеценко, відібрало до фінального туру чотирнадцять учасників, які представляли вісім країн світу — Польщу, Латвію, Естонію, Румунію, Угорщину, Росію, Молдову та США і, звичайно ж, Україну (Донецьк, Харків, Чернівці та Львів).

Конкурс став подією для львів’ян – і в перший день, коли відбувався власне конкурс, і в другий, коли підбивали підсумки, у філармонії був не аншлаг — переаншлаг. Гран-прі виборола львів’янка Оксана Муха. Приз глядацьких симпатій — 17-річна Христина Махно (США), яка, до речі, навчалася в тій самій школі, де вчилася Квітка Цісик.

Під час конкурсу відбулося й відкриття Музею Квітки в школі №54, для якого Гутмахер привіз фотографії та особисті речі співачки, які передала родина з Америки до Львова. Вшанували пам’ять Квітки й висадженням у Саду світового українства, що був закладений 2010-го за ідеєю головного редактора «Дня» Лариси Івшиної  у Шевченківському гаю (Музей народної архітектури та побуту), яблуньки та калини. А львівській родині Квітки Цісик тоді передали сертифікат, який засвідчує, що на небосхилі з’явилася зірка на ймення Квітка...

Популяризація творчості Квітки Цісик триває.

День

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ