Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові відбулась творча зустріч із керівником хорової капели «Дударик»

Сьогодні, 19 грудня, у Львові відбулась творча зустріч із керівником хорової капели «Дударик» Миколою Кацалом. Інформує кореспондент Гал-інфо.

У своєму виступі 75-річний Микола Кацал розповів про своє життя, досягнення та про славний "Дударик".

16-річним хлопцем він хотів вступати на архітектуру до "Львівської політехніки", але в той рік не набирали студентів на цей напрям. Відтак, Микола Кацал навчався на геодезії.

«Мистецьку спеціальність не може опанувати кожен. Інженерну чи якусь іншу професію можна вивчити, а от  для музики і мистецтва потрібний час, щоб розібратись, чи є в тобі достатньо таланту. Саме так сталося зі мною», - зазначив чоловік.

«Я коли приїхав до Львова, я не знав, що таке Львів. Коли набирали людей в хор, я  теж прийшов, хоча усі мене запевняли, що нічого в мене не вийде і взагалі для чого мені та музика», - розповів керівник хорової капели «Дударик» .

"Врешті-решт усе у мене вдалось і у 1971 році я заснував хор хлопчиків «Дударик», яким досі пишаюсь", - додав Микола Кацал.

Довідка.

Микола Лукич Кацал народився 10 грудня 1940 на Хмельниччині, український хоровий диригент, Заслужений діяч мистецтв України, лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка, народний артист України.

У 1971 році заснував хор хлопчиків «Дударик», з яким досяг значних успіхів. Видатною подією, зокрема і у житті міста Львова, було відкриття у 1989 р. першої української державної хорової школи. Микола Кацал — ініціатор створення у Львові Львівського християнського екуменічного братства (2002 р.) як прообразу духовної консолідації українського народу. Нагороджений грамотами Української православної церкви (КП), Української греко-католицької Церкви, медаллю «За відданість» Української Автокефальної Церкви.

У 2010 Кацал Микола Лукич став народним артистом України.

Відзнака Президента України — ювілейна медаль «20 років незалежності України» (19 серпня 2011).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ