Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відбулася екскурсія "Родина Пежанських і Музичне товариство імені Лисенка"

У приміщенні комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський музичний коледж ім. С. П. Людкевича» у неділю, 9 січня, для 75 учасників провели екскурсію «Родина Пежанських і Музичне товариство імені Лисенка». Це перший з низки наукових та мистецьких заходів, що відбуватимуться на Львівщині у межах святкування Року родини Пежанських.
фото - пресслужба ЛОР

Про це інформує пресслужба ЛОР.

Унікальна кам’яниця, історія якої тісно пов’язана з родиною Пежанських та Українським фотографічним товариством, відкрила свої таємниці під час екскурсії викладачки коледжу Роксолани Гавалюк.

Серед екскурсантів – голова комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Іван Щурко і заступник голови цієї комісії Соломія Риботицька.

За словами Роксолани Гавалюк, видатний український архітектор Григорій Пежанський долучився до справи зведення українського театру на різних етапах історії української громади міжвоєнного Львова, був у складі групи архітекторів та будівельників власної будівлі Музичного товариства ім. М. Лисенка.

«Його син – Олександр Пежанський став студентом-скрипалем Вищого музичного інституту при Музичному товаристві, учасником хору «Бандурист», активним членом Українського товариства фотографів УФОТО та разом із батьком вступив в члени кооперативу «Український театр», які містилися в цьому будинку.

Зараз їх імена, діяльність та робота згаданих інституцій і творчих колективів відомі не багатьом. Надолужуємо це, зокрема екскурсіями в історичній будівлі, яка береже пам’ять про потужне гроно видатних українців і їх життєві здобутки», - розповіла Роксолана Гавалюк.

«У будинку музичного коледжу ім. С.П. Людкевича переплелося стільки визначних українських прізвищ і доль, що під час екскурсії мав нагоду роздивитися роботи Григорія Кузневича, згадати його у річницю смерті», - поділився враженнями Іван Щурко.

Як зауважила Соломія Риботицька, будинок Музичного товариства імені Миколи Лисенка у Львові – один з останніх архітектурно-мистецьких ансамблів українського стилю доби модерн в Галичині 1913-1916 рр.

«Тут творилася українська національна культура, театр, музика, спорт – все формувало еліту нації», - підкреслила Соломія Риботицька.

Нагадаємо, що 23 грудня Львівська обласна рада проголосила 2022 рік Роком родини Пежанських.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ