Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відкрили експозицію полотен, написаних під час обстрілів Києва

Виставка полотен Народної художниці України Оксани Одайник «Сила. Впевненість. Воля» відкрилася сьогодні, 23 січня, у Львівському палаці мистецтв. Про це інформує ЛОР.
Фото: ЛОР

Відвідувачі можуть оглянути 46 полотен, написаних мисткинею в київській майстерні у 2022-2024 рр., під час ворожих атак на українську столицю.

Лише кілька робіт Оксани Одайник розповідають про пережите. Картинами війни художниця вважає роботи “Жах”, “Моє нескорене місто”, в якій проглядаються мотиви “Крика” Мунка, “Мить життя”, на якій оголена натура як символ біженців, які утікають від війни.

Більшість картин є оптимістичними, сповнені кольорами та українською автентикою. До серії “Моя Україна” увійшли роботи “Шевченко”, “Воїн”, “Карпати”, “Мавка”, “Воля”, “Моє нескорене місто”.

“Ці роботи вперше на виставці. Написані вони у майстерні, під час вибухів, під час цієї страшної війни. З Києва я не виїжджала, ми з чоловіком були там постійно. І я нічого абсолютно не боялася. Тільки інколи буває, що коли сильно вибухає, то ми у коридорі сидимо. Я недаремно назвала виставку «Сила. Впевненість. Воля», це те, що йде у мене від душі”, – розповіла Оксана Одайник.

Оксана Одайник походить з родини художників, діти мисткині також обрали цей фах.

“Все, що тут представлено, живе українським духом. Дуже знаково, що Оксана Одайник творить у глибокому переживанні подій, які відбуваються у нас час. Оксана є ученицею великих патріотів України. І ці модернові і монументальні речі є дуже потужними. Це вияв потужності її духу і всього українського народу, яку вона зуміла передати”, – сказав голова Львівської організації Спілки художників України Ігор Гавришкевич.

Співорганізатором виставки стала Львівська обласна рада.

“Головна ідея виставки – нести світло надії, мотивувати людей не опускати руки, боротися, досягати успіхів, попри все. Раджу кожному з нас не опускати рук, боротися, досягати успіхів і безнастанно вірити та наближати допомогу – у різний спосіб: і беручи зброю до рук, і щоденними донатами для ЗСУ, і просто підтримуючи тих, хто потребує нашої помочі, цінуючи своїх митців, черпаючи натхнення і силу з нашої культури”, – зазначив на відкритті заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Виставка у Львівському палаці мистецтва працюватиме до 28 лютого щодня, крім понеділка, з 11:00 до 17:00 години.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ