Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відкрили стінопис, присвячений Нафталі Герц Імберу

До 75-ї річниці проголошення незалежності Ізраїлю у Львові відкрили мурал «Гатіква-Надія». Стінопис присвячений автору гімну Ізраїля «Гатіква», уродженцю Золочева Нафталі Герц Імберу.

Фото: ЛМР

Новий стінопис відкрили на вул. Князя Мстислава Удатного сьогодні, 28 квітня. 

«Сьогодні ми відкриваємо мурал людині, що написала державний гімн Ізраїлю. Думаю, він допоможе нам краще пізнавати один одного і стане таким певним мостиком між Україною та Ізраїлем. Ми повинні добре знати нашу історію. Перед українцями зараз непрості часи, адже ми боремось за нашу незалежність, відвойовуємо кожен метр нашої землі. Ми добре розуміємо, яка цінність бути незалежною державою. Ізраїль завжди був для нас прикладом, адже ця країна вибудувала свою незалежність в дуже складних умовах», – зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Андрій Садовий та Міхаель Бродський (Фото: ЛМР)

Він подякував Міхаелю Бродському, послу Ізраїля в Україні, за надану допомогу для міста.

«Коли ми потребували генераторів, посольство включилось на повну. Громада Львова буде пам’ятати всі ті добрі справи, які ви зробили для нас від імені свого уряду, своєї держави», – додав Садовий. 

«Сьогоднішня подія має велике і символічне значення. Місце і час відкриття муралу були вибрані невипадково. Незабаром – день 75-ліття Ізраїлю і мільйони людей по всьому світу вимовлятимуть слова, написані майже 150 років тому уродженцем Львівщини Нафталі Герц Імбером. Ці слова з дитинства знає кожен ізраїльтянин.

Місце, де ми відкриваємо мурал, безпосередньо пов’язане з єврейським життям Львова. Тут була велика синагога, зруйнована нацистами під час Другої світової війни. Тому для багатьох ізраїльтян Львів – це не просто точка на карті чи місто у Східній Європі, а частина історії їхніх сімей. Радий, що у Львові зберігається наступність поколінь і єврейська культура є однією з рівноправних складових спільного культурного простору міста», – сказав Міхаель Бродський, надзвичайний і повноважний посол держави Ізраїль в Україні.

Фото: ЛМР

Довідка

Мурал «Гатіква-Надія» у Львові створено за ініціативи Посольства Держави Ізраїль в Україні спільно з ГО «Товариство українсько-ізраїльської дружби». Його виконали львівські художники Андрій Савчишин та Тарас Довгалюк.

Цей мурал – частина великого проєкту Art Meets History, започаткованого Посольством Держави Ізраїль в Україні, який триває вже третій рік поспіль у різних містах України й має на меті залучити українських художників до створення муралів із зображенням видатних ізраїльських діячів: письменників, поетів, громадських діячів, які народилися в Україні, саме в тих містах, де пройшло їхнє дитинство і юність.


 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ