Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові відновили реставрації балконів: над якими об’єктами працюють

У Львові відновили програму співфінансування реставрації балконів та розпочали роботи на вул. Кирила і Мефодія, 29.
Вул. Кирила і Мефодія, 29, фото Гал-інфо
Вул. Кирила і Мефодія, 29, фото Гал-інфо
1/1

Відновлювальні роботи та їхня фінансова підтримка відбувається в межах програми фінансування реставрації балконів у Львові, яку нещодавно відновили після тривалої переваги з початком повномасштабної війни. Зокрема, нещодавно розпочались реставраційні роботи балкона на вул. Кирила і Мефодія, 29.

“Наші львів’яни, наші українці вміють брати відповідальність на себе, і ми бачимо позитивний результат навіть в таких дрібних речах, як програма співфінансування. Це відповідальність за власний будинок, за власне житло, за історію, за архітектуру міста. Це вже не перший балкон, і ми сподіваємося, що цього року буде ще кілька таких об'єктів, які ми зможемо відреставрувати і повернути їм гарний архітектурний та історичний вигляд”, - зазначила керуюча справами виконавчого комітету ЛМР Наталія Алєксєєва.

Загальна вартість реставраційних робіт балкону на вул. Кирила і Мефодія, 29 - 212 тис. грн. Проте фінансова частка мешканців становить лише 10 тис. грн., які є обов’язковим внеском, відповідно до умов програми співфінансування. 

Вул. Кирила і Мефодія, 29, фото Гал-інфо
Вул. Кирила і Мефодія, 29, фото Гал-інфо
Вул. Кирила і Мефодія, 29, фото Гал-інфо
Вул. Кирила і Мефодія, 29, фото Гал-інфо
1/2

За словами начальниці управління охорони історичного середовища ЛМР Тетяни Балукової, така програма реставрацій була розроблена ще давно в межах німецького проєкту “Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова”, яку втілювало Німецьке товариство міжнародного співробітництва. Сьогодні ж місто продовжує реалізовувати таку програму, попри воєнний стан. 

“Треба наголосити, що балкони є унікальним явищем нашого міста. У жодному європейському місті немає так багато балконів, як у Львові й мешканці повинні розуміти, що це їхня власність, вона належить до їхньої площі квартири, і що вони повинні за них дбати так само, як і за свою квартиру”, - зазначила пані Тетяна під час брифінгу 16 квітня на тему програми співфінансування реставрації балконів. 

Аби взяти участь у програмі співфінансування, мешканці повинні ознайомитись із вимогами, узгодити цей намір з сусідами та підготувати визначений пакет документів. Зокрема, серед ключових умов програми є те, що балкони, еркери, лоджії повинні належати до житлових квартир, які є у приватній власності та розташовані виключно на головних фасадах будинків - пам’яток культурної спадщини Львова. 

Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
1/4

Програма співфінансування діє вже не перший рік, а тому зараз відбувається почергове коригування заявок та супровідної до них документації, які мешканці подавали раніше. Серед проєктів, які будуть розпочинати організовувати, є реставраційні роботи балконів на вулицях Огієнка, Нечуя-Левицького та Зарицьких. Про це під час брифінгу розповіла заступниця директора ЛКП “Бюро спадщини” Стефанія Топилко. 

“Стосовно набору, який здійснювався протягом 2023-24 років, то слід зазначити, що прийняли лише 12 заявок з насправді великого масиву звернень. В основному через подання неповного пакету або неузгодження позиції зі співмешканцями, сусідами, оскільки програма передбачає контекстне розв'язання проблеми реставрації балконів. Наступний набір плануємо оголосити восени для того, щоб всі охочі могли допрацювати свої звернення, подати їх та відповідно бути включеними у цю програму”, - зазначила пані Стефанія.

Дізнатись більше про Програму співфінансування виконання реставрації, ремонту (реставраційного) балконів житлових будинків – пам’яток культурної спадщини можна за посиланням
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ