Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Міненерговугілля обговорили перспективи реформ у нафтогазовій сфері

Заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Наталія Бойко зустрілася з представниками Світового Банку. Про це повідомив Урядовий портал.

Під час зустрічі обговорили питання підтримки реформування газового сектору, забезпечення прозорості у видобувній галузі, податково-бюджетного моделювання та реформування НАК «НафтогазУкраїни».

Наталія Бойко зазначила, що для зменшення залежності України від імпорту енергоносіїв затверджено Концепцію розвитку газовидобувної галузі на період до 2020 року, яка визначає пріоритетні завдання та шляхи збільшення обсягів видобутку природного газу.

Крім того,  7 грудня був прийнятий Верховною Радою України законопроект  6776-д, яким передбачено з 01.01.2018 впровадження стимулюючої ренти на газ, видобутий з нових свердловин на суходолі, у розмірі 12% і 6% в залежності від глибини залягання покладу (до/понад 5000м), а також впроваджується стабілізаційна умова для таких проектів – мораторій на підвищення ставок ренти на 5 років(до 2023 року).

Міненерговугілля переконане, що такий підхід надасть можливість підприємствам галузі значно спростити роботу та збільшити обсяги видобутку вуглеводнів, а також сприятиме залученню іноземних інвесторів із провідними технологіями.

Сторони обговорили питання щодо зв’язку між видобуванням та збутом, а також  процесу розділення НАК «Нафтогаз України». У цьому контексті  поінформовано, що на сьогодні відповідною робочою групою проведено підготовчу роботу, яка дозволить одразу після рішення Стокгольмського арбітражу швидко і якісно виконати анбандлинг НАК «Нафтогаз України». 

«На сьогодні всі процеси на завершальній стадії. Зокрема, це стосується функцій управління і надання послуг  ІТ, бухгалтерського обліку, диспетчеризації ГТС,  тобто завдань, які не можуть впливати на рішення Стокгольмського арбітражу», - повідомив  в.о. голови правління ПАТ "Магістральні Газопроводи України" В. Ноздрін.

За підсумками зустрічі сторони зазначили про важливість реформ, які впроваджуються в газовій сфері, а також домовились про подальшу підтримку з боку Світового банку у просуванні реформ для зміцнення енергетичної безпеки України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ