Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У музеї «Бойківщина» презентували вишиванки етнографині Лесі Демчук

Виставку авторських робіт та вишиванок з колекції етнографині, колекціонерки та членкині Національної спілки майстрів народного мистецтва України Лесі Демчук «У вишитті Твоя душа і пам'ять предків, Україно!» презентували у неділю, 7 липня у комунальному закладі Львівської обласної ради «Історико-етнографічний музей «Бойківщина». Про це повідомляє ЛОР.
Фото: ЛОР

На виставці представлено понад 160 авторських робіт та вишивки з приватної колекції майстрині: рушники, сорочки, скатертини, пошивки з різних географічних куточків України, але кожна – зі своєю історією та багатою спадщиною українських старожитностей.

«Ми повинні відроджувати, популяризувати й давати нове життя давнім технікам, адже без минулого – немає майбутнього!», – зазначила Леся Демчук.

З нагоди відкриття Леся Демчук подарувала музею рушник «Квіти України» з Черкащини.

«Сьогодні у музеї свято краси, бо що може бути кращим за українську вишивку, вона є генетичним кодом українців», – зазначила під час відкриття директорка музею Ольга Білас.

Учасниками заходу стали шанувальники вишивки з Дрогобича, Львова, Самбора, внутрішньо переселені особи з Маріуполя, Харкова та Донецька.

Довідково

Лесю Демчук називають «Королевою мережок». Майстриня є учасницею проєктів «Вишивка в одязі видатних українців» і «Гадяцька сорочка». У 2011 році у рідному місті Новий Розділ започаткувала рукодільний клуб «Роздільчанка». Організувала пересувну виставку своїх вишитих рушників у Новій Каховці, Eнeргодарі, Бeрдянську та Маріуполі. Леся Демчук навчає вишивати, читає лекції, організовує виставки в рамках щорічної «Книжкової толоки».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ