Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Нью-Йорку відкрилася виставка до 75-ї річниці депортації кримських татар

У суботу, 4 травня, в Українському музеї Нью-Йорку відкрилася виставка "Депортація в обличчях кримських татар: 75 років опісля" з фотографіями свідків трагічних подій 1944 року. Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"У мене народилася ідея, що найкращий спосіб розповісти про цю складну історію, депортацію, — це показати портрети людей, через візуальне мистецтво", - розповіла авторка ідеї, шеф-редакторка видання "Українська правда" Севгіль Мусаєва.

За її словами, ідея створення виставки народилися з усвідомлення, як мало люди за кордоном знають про історію кримськотатарського народу.

"Сьогодні відвідувачі можуть побачити десять портретів людей, які ще в дитинстві пережили депортацію… Ці історії важливо пам’ятати. Це люди, які бачили, як саме це відбувалося, сули, як до них стукали у двері, пам’ятають, що було дорогою з Криму", - пояснила Мусаєва.

Портрети свідків депортації зробила кримськотатарська фотограф Зарема Ялибойлу, відвідавши півострів у березні 2019 року.

"Спеціально з цією метою вони приїхала до Криму, знімала два тижні. Її візит збігся у часі з новою хвилею арештів кримських татар… Всі вони, і старі, і малі, дуже сильно це переживають. Навіть по цих портретах, по їхніх очах, ви можете побачити стурбованість, сум, біль", - розповіла Мусаєва.

За її словами, виставка триватиме до вересня, після чого планується показ у Канаді, і згодом, у Києві. Мусаєва розповіла, що втілення ідеї стало можливим завдяки кооперації команди у Києві, Нью-Йорку та Кембриджі, а також за сприяння Кримського дому та Аліма Алієва, Українського музею у Нью-Йорку.

Наостанок вона додала, що події останніх п’яти років зблизили кримських татар і українців, сприяли подоланню минулих упереджень народів один до одного.

"Зараз кримські татари теж змушені виїжджати з Криму. Через утиски, політичні репресії проти молоді та членів Меджлісу… Це сумно. Напередодні 75-ї річниці знову замислюємося над тим, що трагічна історія кримських татар повторюється, на жаль", - підсумувала вона.

На відкритті були присутні також ведуча, головний редактор і керівник Української служби "Голосу Америки" Мирослава Ґонґадзе, представниця Меджлісу кримськотатарського народу в Нью-Йорку Айла Баккалі, представники організації Українські Американські Ветерани, професор Українських студій Гарвардського університету Любомир Гайда, колишній міністр освіти і науки України, ректор Києво-Могилянської академії Сергій Квіт.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ