Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Палаці мистецтв презентують виставку в пам'ять про кобзарів, знищених радянською владою

У пʼятницю, 20 вересня, о 16:00 годині у Львівському палаці мистецтв відбудеться відкриття масштабної виставки «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине», присвяченої памʼяті українських кобзарів, знищених радянською владою у 1930 роках. Ця трагічна подія також відома як страта кобзарів під Харковом. Про це інформує ЛОР.

У рамках проєкту відбудеться показ українського історично-драматичного фільму «Поводир, або Квіти мають очі» режисера і сценариста Олеся Саніна, в основу сюжету якого покладено мандри радянською Україною американського хлопчика і українського сліпого музики-кобзаря напередодні та під час Голодомору. На показ стрічки запрошено режисера Олеся Саніна.

У 1934 році радянським режимом було організовано збір кобзарів, яких запросили на з'їзд Академії Наук до Харкова, а замість цього вивезли у ліс і розстріляли. Декого відправили до таборів. Офіційно цей захід мав на меті зібрати усіх народних музикантів для реєстрації та обговорення їхньої діяльності в нових радянських умовах.

«Вишикувавши незрячих кобзарів і їхніх малолітніх поводирів в одну шеренгу загін особливого відділу НКВС УРСР розпочав розстріл… Коли все було закінчено, тіла розстріляних закидали вапном і присипали землею. Музичні інструменти спалили поряд…», - так описав трагічну подію у своїй статті Микола Литвин.

«Ці дії були спрямовані на знищення носіїв української культурної традиції, які могли б стати символом національного опору!

Саме до цієї трагічної дати в історії України Львівський палац мистецтв та Інститут поліграфії та медіатехнологій “Львівської Політехніки” підготували масштабний спільний проєкт – виставку робіт художників з різних областей України.

Ця виставка стане нагадуванням про те, що культура і мистецтво є невід'ємною частиною нашої ідентичності», - кажуть організатори.

Триватиме виставка до  13 жовтня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ