Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Празі розкривали секрети СРСР з розсекречених архівів КҐБ в Україні
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Празі розкривали секрети СРСР з розсекречених архівів КҐБ в Україні

Українські, чеські, польські та словацькі журналісти розповіли в Празі, які секрети вони «витягли» з архівів радянських спецслужб під час участі в проекті «Deconstruction. Архіви КҐБ для медіа». Їхній досвід ліг в основу однойменного посібника по роботі з архівами КҐБ, який теж презентували чеській публіці. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Центру досліджень визвольного руху.

13 грудня в Центрі сучасного мистецтва DOX (Прага, Чеська Республіка) Центр досліджень визвольного руху та партнери представили результати спільного освітнього проекту «Deconstruction. Архіви КҐБ для медіа».

Протягом півроку журналісти з України, Чехії, Словаччини й Польщі працювали в архівах комуністичних спецслужб цих країн, попредньо пройшовши семінар по роботі з такими специфічними джерелами, як документи КҐБ. Результатом стало 53 медіа-матеріали: статті, телесюжети, спецпроекти тощо.

«Щоб не заплутатися в таких специфічних джерелах, як документи з архівів комуністичних спецслужб, треба бути істориком. Але щоб написати на їх основі захопливий і читабельний матеріал для масового читача, треба мати навички журналіста. Заново здобувати новий фах в університеті немає часу, тому наш посібник має на меті допомогти як одним, так й іншим», – зазначив Володимир Бірчак, керівник академічних програм Центру досліджень визвольного руху.

Практичні поради по роботі за архівами КҐБ, якими впродовж освітньої програми «Deconstruction» користувалися її учасники, організатори узагальнили в посібнику  «Архіви КҐБ для медіа». Автори посібника: Володимир Бірчак, Андрій Когут, Ольга Попович, Отар Довженко, Юрій Макаров і Ярина Ясиневич. Книга доступна он-лайн українською, англійською та російською мовами.

«Архіви КҐБ для медіа» пояснюють, які документи можуть знайти журналісти у відкритих архівах, як їх читати, як перевіряти інформацію, як писати цікаво про історію та що таке журналістські стандарти в епоху постправди.

У відкритті семінару взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс, заступник директора чеського Інституту досліджень тоталітарних режимів Ондржей Матейка, Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, координатор проекту «Deconstruction» у Чехії, представник чеського Інституту досліджень тоталітарних режимів, голова товариства «Gulag.cz» Штепан Черноушек, в.о. директора Центру досліджень визвольного руху Анна Олійник.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ