Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

У росії – чималий стрибок злочинності через війну проти України

Десятки злочинів, скоєних колишніми зеками, які повернулися з України, призвели до жорсткого ставлення до населення

Фото: Depositphotos

Росія захлинається у хвилі злочинів, скоєними в'язнями, що повернулися з війни в Україні.

Про це пише The Wall Street Journal.

Український інформаційний центр у телеграмі коротко переказав зміст статті.

Десятки злочинів, скоєних колишніми зеками, які повернулися з України, призвели до жорсткого ставлення до населення. За словами правозахисників, десятки злочинів залишаються незареєстрованими. Інциденти включають перестрілку в кафе, в якій загинула одна людина, а іншу серйозно поранено, обвинувачення у зґвалтуванні двох дівчат. Третій, який був тричі засуджений за вбивство, облив бензином свою сплячу сестру й спалив її живцем.

The Wall Street Journal пише, що ці злочини, скоєні засудженими «вояками», можуть підірвати уявлення Путіна про те, що його війна проти України захищає росію від ворогів.

Російські вулиці, за словами місцевих жителів, наповнені «тисячами злочинців». Вербування засуджених розпочалося, коли кампанія Путіна в Україні у значній мірі сповільнилася, і йому потрібно було більше військ. Звільнення засуджених стало одним із способів поповнення рядів армії, не вдаючись до непопулярної мобілізації резервістів.

Росія не називає загальну кількість вербованихПВК «Вагнером» та Міністерством оборони, проте дані від тюремної служби свідчать про зменшення загальної кількості в'язнів у країні на понад 35 000 людей з травня 2022 року по січень 2023 року. Це останні данні, яка публікувала тюремна служба.

Помилування також може означати зняття судимості з рецидивістів, голова фонду «Русь сидящая» Ольга Романова розповіла, що російські суди вилучають з баз даних судимості багатьох чоловіків, амністованих за участь у бойових діях в Україні. Якщо вони скоюють нові злочини, їх не судять як рецидивістів, і це означає, що їх не можуть покарати за всією строгістю закону.

Зростання злочинності поставило російську державу в складне положення. Путін підносить російських чоловіків, що воюють з Україною, як героїв. Конфлікт дає засудженим злочинцям шанс представити себе як справжніх патріотів, їхні портрети виставляються в місцевих музеях, присвячених героям війни.

Деяких з них запрошують виступати з лекціями в російських школах, більше 60 з яких були перейменовані на честь воїнів. Після повернення в Росію раніше засуджені в'язні можуть жити своїм життям як помиловані. Деякі знаходять роботу, але жодної програми ресоціалізації не існує, тому мирні жителі бояться, що відбудеться далі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ