Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

У школі села Нижня Яблунька обвалилася стеля

В селі Нижня Яблунька Турківського району Львівської області завалилася стеля приміщення основної школи, в якій навчається 284 учні (1-9 класи), повідомив сайт "Бойківська правда".

Школу було збудовано в 50-их роках з старих дерев’яних конструкцій (старого сараю-корівника). За висновками компетентної комісії будівля знаходиться в аварійному стані, що загрожує життю дітей та вчителів.

Це одна з шкіл району з найбільшою кількістю учнів. Навчання проводиться у дві зміни з 8:00 ранку до 19:30. У підготовчий клас кожного року зараховується 20-30 учнів. В селі відсутній дитячий садок. Бажано, щоб дитячий садок був при школі, де б були залучені діти 3,4,5 років, а для цього необхідне приміщення.

Було декілька випадків, коли в класних приміщеннях провалилася стеля.

Вікна в класах не відкриваються, бо зігнили; підлога провалюється і замінюється по декілька разів протягом навчального року, штукатурка обсипується, не встигається проводити ремонти. Опалення – пічне, яке потребує ремонту та заміни печей. Аварійне приміщення є загрозою життю учнів та вчителів.

В школі відсутні актовий та спортивний зали. А тепер, через незавершене будівництво, яке розпочато у 2009 році і триває вже 7 років, немає спортивної площадки і шкільного подвір’я, де проводилися всі шкільні лінійки. Будівництво декілька разів то припинялося, то відновлювалося. З січня 2013 року було припинено будівельні роботи.

Після обстеження обласною та районною комісіями з надзвичайних ситуацій діючих приміщень ЗОШ І-ІІ ступенів у с. Нижня Яблунька Турківського району Львівської області питання продовження будівництва нової школи зрушилося з місця. І на протязі грудня 2013 року та 2014 року добудовано третій корпус. Надалі будівництво припинилося.

Після звернення батьківської громадськості села до голови Львівської ОДА п. Синютки О.М. у жовтні 2015 року, були виділені кошти для продовження будівництва школи.

21.01.2016 року начальник управління капітального будівництва Львівської ОДА Іванова Катерина у своєму звіті повідомила про те, що у 2015 році було відновлено будівельні роботи школи в с. Нижня Яблунька Турківського району Львівської області і за належного фінансування будівництво можна буде завершити у 2016 році.

24.03.2016 року відбулося чергове засідання регіональної комісії з попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів, які реалізуватимуться на Львівщині за кошти Державного фонду регіонального розвитку. 

На розгляд було винесено питання завершення будівництва ЗОШ І-ІІІ ступенів на 360 місць у с .Нижня Яблунька Турківського району Львівської області (№004850-ЛВ 2016 ) з обсягом фінансування з Державного фонду регіонального розвитку – 25834,6 тис. грн.; з місцевих бюджетів – 2870,5 тис. грн.; загалом – 28705,1 тис. грн. За висновком комісії проект не пройшов регіонального відбору.

На даний час в будівлі діючої школи, перед якою ведеться будівництво нової школи, постійно відбувається зсув ґрунту, через що почав руйнуватися цоколь старої будівлі (відстань від фасаду старої будівлі школи до котловану нової будівлі від 0,5 до 3 метрів). У школі відсутні: спортивний, актовий зали. Вкрай обмежене шкільне подвір’я, оскільки ведуться будівельні роботи.

Стан готовності новобудови школи по об’єму внутрішніх будівельних робіт становить близько 80%. (На даний час утеплено та облаштовано фасад та дах школи, покладено плитку на підлогах та санвузлах, проведено сантехнічні та електротехнічні роботи, стіни готові до кінцевого фарбування.)

З понеділка, 04.04.16р.по 8.04.16р. батьки учнів Нижньояблунського НВК не пускали дітей до школи , оскільки не було вирішено питання завершення будівництва нової школи. Проте, після візиту до школи, головою Турківської райдержадміністрації О.М.Лабецьким, зав.районним відділом освіти Гошівською Н.М., начальником департаменту освіти Львівської ОДА Небожук О.І. та запевнення ними, що будівництво школи не припиниться, батьки з 11.04.2016 р. все ж таки пустили дітей до школи. Однак, 21.04.2016 р. в класі, де навчаються 7-Б та 5-Б класи (у дві зміни) стався обвал стелі. На велике щастя учні в цей час перебували на уроці трудового навчання у класі переобладнаному під майстерню, а то наслідки були непоправимі.
Батьки занепокоєні і бояться відправляти дітей до школи, оскільки така ситуація може статися і в інших класних кімнатах. Якщо не вирішиться питання будівництва школи, то громада села змушена вдатися до чергової акції громадської непокори, а саме не пускати дітей на навчання цього разу на невизначений термін.

Бойківська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ